Villy til salg

Villy of Co er tilsyneladende villige til at spise kameler af alle størrelser for at blive regeringsegnede. Der er ingen tvivl om, at SF under Villy Søvndals ledelse har ændret sin politiske platform. Fra at være et forholdsvis tandløst holdningsparti placeret på den socialistiske ydrefløj er SF blevet til et pragmatisk kompromisprojekt, drevet af jagten på ministertaburetter. Seneste eksempel er SF og Socialdemokraternes fælles integrationsudspil, som endelig gør op med SFs modstand imod, den ellers så forhadte, 24års regel.

 

Miraklernes tid er tilsyneladende ikke forbi. Her gik man og troede, at SFs modstand imod 24-årsreglen var en fasttømret del af partiets ”godheds” fundament. Men ak og ve. Efter igennem flere år på ugentligt basis at have kritiseret den stramme udlændingepolitik, har partiet nu på forunderlig vis opgivet modstanden. 24-årsreglen og tilknytningskravet er åbenbart ikke længere hverken ”umenneskeligt”, ”fremmedfjendsk” eller udtryk for den borgerlige anstændigheds ”endelig død”. Jeg undres igen og igen over, hvordan Villy har fået de ellers så urokkelige MFere fra Folkesocialisternes parti til at skifte holdning.

 

 

Men vent. Måske er der ikke tale om et reelt holdningsskift. Måske der bare er tale om en taktisk manøvre. Helle og Villy har analyseret sig frem til, at uden fælles fodslag i udlændingepolitikken rykker de forjættede regeringskontorer aldrig tættere på. SF har da heller ikke undladt, at informere om at modstanden imod 24-årsreglen ikke er opgivet – kun neddroslet…? Under alle omstændigheder skal det fælles integrationsudspil nok opfattes som et forsøg på at lægge området død inden næste valgkamp skydes i gang.

 

 

Hvad nu, Margrethe?

Ovennævnte udvikling sætter gruppeformanden for Danmarks mest usynlige parti i en uheldig situation. Det Radikale Venstres ubetingende mærkesag har været et opgør med den ”moderne fremmedfjendskhed”, der i flere år har præget dansk politik. Desværre er partiet helt isoleret med sit synspunkt, og bør måske overveje at genoptage sin tidligere kompromissøgende profil. Personligt synes jeg, at Margrethe de Radikale skal overveje, om ikke tiden er inde til at genoptage samarbejdet med den borgerlige blok. Det vil uden tvivl være en, for VU, kærkommen konkurrencefaktor til det ellers så fasttømrede VKO-samarbejde.

 

 

Velkommen til det Røde kabinet

Helle Thorning har for nyligt annonceret, at det fælles integrationsudspil fra SF og S langt fra er en enlig svale. Vælgerne kan derfor se frem til flere fælles udspil fra den nydannede ”Røde Alliance”. Spørgsmålet er blot, om vælgerne er klar til at udlevere ministerbilsnøgler til et sammensat hold udelukkende bestående af politikere fra SF og S. Jeg tror, at svaret er nej! SFs totalt manglende økonomiske sans er flere gange blevet udstillet i medierne, mens lidt ældre vælgere stadig kan huske dengang, hvor flere ledende SFere stod i spidsen for så tvivlsomme projekter som Danmarks Kommuniske Parti og Venstre-socialisterne.

 

Det skal derfor blive interessant at se hvor langt Villy er parat til at gå for at gøre SF regeringsdueligt? Indtil videre har SF holdt politisk udsalg på alle hylder.