Kom ud af osteklokken SF!

SF beviser med deres nye jobpakke, at de stadig ikke har et klap forstand på økonomi, og mangler total fornemmelse af, hvordan arbejdsmarkedet fungerer.

Det værste forslag i jobpakken er, at unge skal have garanti for at få en praktikplads. Her tænkes specielt på håndværksfag som tømrer, murer osv. Det er for mig at se helt ude i hampen overhovedet at overveje dette tiltag.
Socialistisk Folkeparti vil gerne fremstå som et økonomisk ansvarligt parti, men med dette forslag får man virkelig bevist, at Socialistisk Folkeparti ikke har det der skal til for at blive regeringsbærende parti.

Der er så mange problemer med dette forslag, at det er svært at vælge, hvor man skal begynde:

Det er ikke længe siden, man fik rettet problemerne med, at der blev uddannet langt flere inden for nogle fag, end der var brug for på arbejdsmarkedet. Det vil Socialistisk Folkeparti nu tilbage til, og det forekommer mig fuldstændig vanvittigt. Måske kan det på meget kort sigt virke smart for de unge mennesker at få sig en praktikplads inden for et fag, man interesserer sig for, men hvis man kigger lidt længere ud i fremtiden vil vi risikere at få en stor gruppe af f.eks. tømrere, som ikke kan bruge deres uddannelse til noget, fordi der ikke er arbejde at få. I det hele taget bør politikere være meget forsigtige med at gå ind og forsøge at styre arbejdsmarked- og erhvervsliv, for i langt de fleste tilfælde går det galt.

Jeg har i forbindelse med udspillet fra SF stillet nogle spørgsmål til en tømrer-lærling, som har givet sin version af følgerne, hvis dette forslag bliver ført ud i livet:

René Sig Kristensen er 20 år og tømrerlærling på 4. år.

Hvad tror du det vil betyde for landets lærlinge, hvis SF’s jobpakke bliver gennemført?
Personligt tror jeg det vil få mindre katastrofale følger, hvis SFs nye jobplan om garanti for en læreplads, bliver ført igennem. Problemet ved dette er, at når man står i tider som nu, vil man risikere at der ganske enkelt ikke vil være arbejde til så mange lærlinge, hvilket kan ende ud i at man vil stå tre lærlinge sammen med en enkelt svend om diverse opgaver. Det er trods alt ikke for sjovt, at der i dag er regler der siger, at en virksomhed må have én lærling for hver svend der er ansat.

Hvad tror du, det vil betyde for fagligheden for lærlingene?

Står man i den situation, at der intet er at lave i måske to år af sin læreperiode, vil de nyuddannede simpelthen ikke kunne leve op til opgaven at være svend. Det vil i sidste ende gå ud over kunderne, som vil risikere at få en kun halvt uddannet håndværker på besøg, da det ofte kun er en enkelt mand der er sendt ud til alle småting.

Tror du på længere sigt, at det vil være godt eller skidt for lærlingene at være garanteret en læreplads?
På længere sigt vil det ikke have nogen positiv effekt, at have nogen garanti for en læreplads. Dette kunne også ende med at skolerne ville blive totalt overfyldte, da mange sandsynligvis ville se f.eks. tømreruddannelsen som en garanti for løn i små fire år. Dvs. at en masse vil komme ind, men som reelt ikke har den store lyst til uddannelsen. Det vil naturligvis trække fagligheden ned.

Hvad vil det betyde for virksomhederne?
For virksomheder kan det betyde meget katastrofale følger, da de i sidste ende kan være nødt til at fyre en svend blot for at få råd til at have en ekstra lærling. Og for mange lærlinge i firmaet i forhold til hvad det kan bære, vil unægteligt gå ud over arbejdet, hvilket kan komme til at koste kunder for virksomheden.

Som René Sig Kristensen påpeger, er der en masse faldgrupper ved dette forslag, og det vil få en masse negative konsekvenser, som Socialistisk Folkeparti blot ser bort fra i et forsøg på at score en masse stemmer fra unge mennesker ved at love dem guld og grønne skove på kort sigt. Det Socialistisk Folkeparti bare glemmer at fortælle er, at det kan give store problemer med at finde jobs efter endt uddannelse.

En helt anden konsekvens af forslaget er, at firmaerne må fyre ældre udlærte medarbejdere for at få plads til flere lærlinge. Det løser ingen problemer, det flytter dem blot. Det er typisk for et forslag fra SF, at det er utroligt populistisk over for en letpåvirkelig vælgergruppe. Så er man egentlig ligeglad med hvilke konsekvenser det giver for andre grupper.

Som liberale ved vi i Venstres Ungdom, at konkurrence er en god ting, som gør alle parter bedre. Denne konkurrence mister man, hvis man på forhånd lover alle unge en læreplads. Det betyder nemlig, at man ikke skal bevise noget for at få en læreplads, og det ser jeg som et stort problem. Det vil give sjusk og uengagerede medarbejdere og i sidste ende vil det gå ud over os forbrugere.

Til Socialistisk Folkeparti har jeg kun at sige: Det er en OM’er!