Kampagneartikel: Afskaf rygeloven!

Vi har hver især vores regler for hvordan gæster skal opføre sig når de kommer på besøg hos os. Tager man skoene af når man kommer ind? Må man ryge osv. Det vigtige er, at det er os der laver reglerne, fordi det er vores hjem. På de danske barer og resturanter er det stadig resturatørernes beværtninger, men i stedet for dem selv, er det staten der har lavet et kodex for ordensregler for hvad folk må og ikke må. Det vil Venstres Ungdom ikke være med til, og vi mener at rygeloven er en alvorlig krænkelse af den private ejendomsret.

I Venstres Ungdom har vi ikke noget imod, at man forskellige steder indfører forbud mod rygning. Det er enhver offentlig institutions og enhver arbejdsplads ret at formulere deres egen rygepolitik, men det er en individuel sag, som er op til den enkelte bar, restauration eller virksomhed.

Det store spørgsmål er, hvordan man forholder sig til passiv rygning. Bør rygere virkelig have ret til at udsætte ikke-rygere for passiv rygning? Er det ikke frihedskrænkende? Det korte svar er: nej. Det er ikke en ret at kunne gå ind på en hvilken som helst cafe, og undgå røg, ligesom det ikke er en ret at gå på cafe med røg. Som på enhver anden privat ejendom er den, der har retten til at bestemme hvordan man skal opføre sig på ejendommen, ingen anden end ejeren selv. Det er ganske enkelt et af de frihedsidealer, det danske demokrati er bygget på. I et samfund hvor det i øvrigt kun er under 1/3 af befolkningen som ryger, burde der være et stort marked for restaurationstilbud til ikke-rygere, uden at staten skal diktere det.

Rygeloven er ikke bare en overtrædelse, men en direkte krænkelse af et menneskesyn som vi ofte hører regeringen prædike, men som de alligevel svigter gang på gang – “Frihed under ansvar.” I Venstres Ungdom tror vi på, at mennesker kan tænke selv. Og alle i Danmark er klar over at rygning ikke er sundt. Alle danskere er klar over, at det ikke er fornuftigt at spise af chips og chokolade. Vi gør det bare alligevel. Vi kender gevinsten, og vi kender konsekvenserne, men alligevel vælger vi som vi gør. At begå og lære af “fejl”, er en del af livet og ikke noget politikerne skal tage fra os. I forvejen er der ingen synlige grænser for, hvad politikerne vil bestemme over.

Der er flere mærkværdige forbud end nogen dansker kan holde rede på, og der ikke brug for flere af slagsen. At forbyde rygning på private arbejdspladser var endnu et skridt i den forkerte retning, og spørgsmålet melder sig: Hvad bliver det næste? Skal vi nu også til at have forbud mod at spise chips? At drikke cola? At køre uden cykelhjelm? Det er tid til at gøre en ende på politikernes forbudscirkus.

Derfor lancerer Venstres Ungdom nu en kampagne, som skal gøre op med den danske rygelov, og give danskerne friheden tilbage. Frihed til selv at lave reglerne på vores restaurationer og viksomheder, og frihed til selv at bestemme hvad vi vil udsætte vores krop for.