Da Venstre droppede liberalismen – Uden at få flere stemmer?

Efter statsministerskiftet har der været megen debat om, hvilken politisk linje Løkke vil vælge. Oppositionen angriber ham konstant for at være en liberal velfærdsstatsnedkæmper, alt imens baglandet presser på for en mere liberal kurs. Men før Lars Løkke træffer sin beslutning er det måske værd at se på, om Foghs midtersøgende linje har givet flere stemmer, end Uffe Ellemanns mere liberalt orienterede.

Den generelle konsensus blandt kommentatorer og andre politisk interesserede lyder på at den midtersøgende kurs er den altoverskyggende grund til at Venstre har haft regeringsmagten i nu tre valgperioder, og at en mere liberal kurs, ville føre til massiv vælgerflugt. Men er virkeligheden nu også sådan?

Ved folketingsvalget i 1998 fik Venstre 24 % af de afgivne stemmer, og mange vurderer at det kun var Nyrups sidste-øjebliks-skræmmekampagne, der gjorde ham til vinder, og Uffe til taber af dette valg. På denne tid er Venstre stadig et liberalt parti, men dette skulle der blive lavet om på…

Anders Fogh Rasmussen overtager formandsposten i Venstre efter Uffe Ellemann, og omlægger sammen med Løkke og især Claus Hjort, Venstres linje til at være mere midtersøgende.

Og der skal ikke herske nogen tvivl om at dette kursskifte gjorde at Venstre fik 31,2 % af stemmerne, og derved statsministerposten. De to efterfølgende valg gik Venstre tilbage og fik henholdsvis 29 % og 25,5 % af stemmerne. Altså gav Venstres køb på principperne en gevinst på 1,5 % fra 1998 til 2007!

Nu kunne man jo så passende spørge sig selv hvordan det ser ud i dag? Vi ser meningsmålinger hvor Venstre roder rundt på omkring 20 % vælgertilslutning, og oppositionen klart sidder på magten. Vi står altså nu med et parti der har opgivet den seriøse kamp mod verdens højeste skattetryk, verdens største offentlige sektor, den massive regulering af borgernes privatliv og ikke mindst kampen mod blind og naiv nationalisme. For hvad? FÆRRE vælgere end da partiet havde en klar liberal profil!

Opfordringen herfra skal være at Venstres strateger begynder at læse tallene på væggen, og indser at den midtersøgende kurs måske har virket på kort sigt, men at den lige nu virker til at have slået fejl. Der er måske nogen der har brug for at få genopfrisket historien om drengen der frøs, hvorefter han tissede i bukserne for at holde sig varm…..