Sommerens liberale bogklub

Hvis det danske sommervejr svigter, og man ikke er så meget for at tilbringe seks timer foran tv-skærmen i selskab med Jørgen Leth, er det vigtig at have en god gang sommerlitteratur. Som Venstres Ungdoms selvudnævnte litteraturanmelder og hofreporter vil jeg derfor de kommende fire uger komme med forslag til god liberal sommerlæsning.

Min sommer har altid været uløseligt sammenkædet med massevis af bøger. Læsningen har forgået i haven, liggende på græsset eller i hængekøjen. Eller hvis vejret ikke tillod det, indenfor i sofaen. Det er derfor med stor fornøjelse, at jeg har påtaget mig den udfordring, at jeg i løbet af fire uger skal læse en bog om ugen, for derefter at anmelde dem for vu.dk. Fra på søndag og de efterfølgende fire søndage vil du og alle andre læsere på vu.dk kunne få inspiration til feriens læsestof.
Der vil både blive tale om skøn- og faglitteratur. To af bøgerne er engelske, en er dansk og en er på svensk.

Svensk anarkist-turned-liberalist
Første offer er In Defense of Global Capitalism fra 2001 af svenske Johan Nordberg. Jeg skal ikke afsløre for meget, men jeg kan blot sige, at den er udgivet af CATO Instituttet samt, at den er perfekt ammunition imod de mange ”anti-globaliserings” bevægelser: De fleste har, eller har haft, en gymnasiekammerat for hvem ”big-cooperation” var fjenden og Naomi Klein var helten. Disse såkaldte anarkister, hvor de mest fundamentalistiske begår hærværk og demonstrerer imod WTO, G8, OECD osv., er modstandere af globaliseringen, de frie markedskræfter og frihandel generelt. For alle jer der kender en af disse typer eller møder dem i paneldebatter og savner håndfaste argumenter, kan jeg blot sige: ”Glæd jer!”. Og nej; svaret er IKKE fair trade og global solidaritet.

Fra kamp mod Taleban til episk drama
Den liberale bogklub rummer herudover den yderst barske og autentiske fortælling fra frontlinjen i Helmand: I morgen angriber vi igen af Kim Hundevadt. Samtidig har jeg tænkt mig at læse endnu en bog af Johan Nordberg. Sammen med Boris Benulic har han skrevet Allt om Naomi Kleins Naken Chok, som er en systematisk gennemgang af samtlige fejl og mangler i netop Naomi Kleins The shock doctrine: The rise of disaster capitalism‎. Denne bog er guld værd, når man sidder til middagsselskaber og skal skyde kystbanesocialisternes myter ned:)
Endelig slutter jeg (selvfølgelig) den liberale bogklub af med en anmeldelse af Ayn Rands Atlas Shrugged (på dansk: Og verden skælvede). Den russisk-amerikanske forfatters episke værk behøver ingen nærmere introduktion, jeg kan blot nævne, at den har lagt grundstenen for den politiske filosofi Objektivisme, samt at Atlas Shrugged er blevet udnævnt til en af de 100 mest indflydelsesrige bøger til dato.