VU støtter fri hash

Det har længe været kendt at Venstres Ungdom støtter en legalisering af fri hash. Det gør vi af fire gode grunde.

Nedenstående er en kort opridsning af argumenterne bakket op af citater fra fagfolk:

  1. Det at træffe dumme valg er en del af det at leve i et frit samfund. Det er folk selv der skal vælge om de vil ryge hash. Hash er ikke sundt men det er junkfood og øl heller ikke!

 ”Dybest set er der tale om at man griber ind på et område hvor man berører folks frie valg her i tilværelsen.” – Landsdommer Hans Henrik Brydensholdt

 En stort set enig medicinsk og farmakologisk sagkundskab mener at hash er mindre farligt end alkohol.  Altså er det kun normer og kultur der gør at hash er forbudt. Skulle vi følge denne forbudstanke burde cigaretter og alkohol ikke kunne købes i Danmark.

 ”Det er langt mindre skadeligt end de fleste lægemidler. Og vi ved langt mere om det end om andre stoffer i farmakopeen.” – Lester Grinspoon, Professor ved Harvard University

 Ved at ulovliggøre hash kriminaliserer vi en masse mennesker unødvendigt. Folk der ønsker at ryge en joint, bidrager nu ikke til statskassen men derimod til kriminelle bander der kun kan bestå med pengene fra hashsalget. Bandekrigen er finansieret af hashsalg, så hvis vi vil have stoppet banderne, skal vi fjerne deres indtjeningsgrundlag.

 ”Det her forbud har ikke haft nogle af de tilsigtede effekter, det var jo at få folk til at lade være med at ryge det. Det (red: forbuddet) er behæftet med en lang række skadevirkninger: Først og fremmest den økonomiske støtte til kriminelle grupper. Så det kunne være rimeligt at forsøge en legalisering.” – Socialoverlæge i København Peter Ege

 Hash fører IKKE til brug af hårdere stoffer. Ved at legalisere hash flytter man rent faktisk hashsalget væk fra de kriminelle miljøer, hvor der også bliver solgt hårdere stoffer. Dette gør vejen fra hash til hårdere stoffer længere! Et godt eksempel: Holland har gennem ti år (1987-1997) haft et ”stabilt” antal narkomaner der misbruger hårde stoffer. Denne gruppes størrelse er ikke steget, men hvert år er aldersgennemsnittet steget med ét år. Holland havde i 1997 det højeste aldersgennemsnit for narkomaner (36 år). Med andre ord: Der kommer IKKE nye unge cannabisrygere ind i narkomangruppen!

 ” (..)men vi tror at på grund af systemet med coffeeshops, har vi forhindret unge mennesker i at gå fra cannabis til hårdere stoffer.” – Departementchef i det hollandske sundhedsministerium Bob Keizer

Se VU’s udmeldinger her:

http://politiken.dk/debat/ledere/article795592.ece

http://ungnyt.dk/?Id=111