Landsstævnet 2010 – en reportage

En tur i gaden

I år skulle vi hele vejen til Aalborg for at deltage i årets Landsstævne. De gæve jyder havde lånt sig ind på Nørre Sundby Gymnasium og efter en relativ smertefri indskrivning, gik turen ellers mod sovesalene for at forberede sig til aftenens fest. De der havde bestilt et værelse, kom ud på en længere gåtur gennem skov og krat – men fandt til sidst deres værelser, og fik indlogeret sig på det lille vandrehjem.

Fredag aften gik vanen tro med masser af øl og musik, og som en efterhånden tilbagevendende begivenhed stod venstremanden fra Farum, Kasper Krüger, bag mixerpulten. Selvom stemningen til tider bar præg af morgendagens store personvalg, var humøret alligevel højt, og der blev festet igennem til langt ud på morgenen, enkelte endte da også i Aalborgs svar på Lloret del Mar, Jomfru Ane Gade aka. gaden.

Lørdag morgen startede kl. 09.00 med velkomst af bl.a. landsformand Jakob Schmidt og LSU-formand Søren Greve. Efter de indledende bemærkninger startede den politiske del af Landsstævnet, hvor der blandt andet kan nævnes vores principprogramændringer, hvori det bl.a. blev besluttet, at VU tager afstand fra Euroen, går ind for degressiv beskatning, og cementerer en adskillelse af kirke og stat fast. Af de mindre politiske resolutioner kan nævnes, at VU’s slagssang ikke længere har relation til Ponte, og at der stadig gerne må tages billeder efter kl. 21.30. Det var en fornøjelse at konstatere, at behandlingen af resolutionerne første meget debat med sig, og at mange markerede sig på talerstolen og holdt diskussionen i gang.

En ny ledelse

Kl. 15.00 blev dørene til Landsstævnesalen lukket, og folk fik deres stemmemateriale udleveret, og vi gjorde klar til at starte på formandsvalget. Trods mange interessante bud på en formandskandidat – lige fra Ponte, over Zenia Stampe til Carl-Mar Møller – endte Jakob Engel Schmidt med at blive genvalgt til formandsposten. Ligeledes gik det med Morten Østergaard, der uden modkandidat blev valgt til at arbejde endnu et år for Venstres Ungdom.

Herefter gik valget til Forretningsudvalget i gang. Otte deltagere meldte deres kandidatur, til trods for utallige andre interessante personforslag, og vi endte ud med en flok fritvalgte og en suppleant, der det næste år skal varetage VU’s daglige ledelse. De fritvalgte til forretningsudvalget blev Morten Dahlin, som fortsætter som formand for Politisk Udvalg, Nanna Østergaard, der fortsætter som formand for Internationalt Udvalg, Joakim Hunt Bjerregaard Andersen der blev vores nye kasserer, Titte Cecilie Kuhlman, som kommer til at stå i spidsen for Aktivitets- og Kampagneudvalget, Sara, der blev vores nye Kursusudvalgsformand, Mads Duedahl, der sidder som fritvalgt, og Katrine Høgh som også sidder som fritvalgt.

På det efterfølgende, konstituerende Landsstyrelsesmøde blev Jens Husted valgt som formand for Landsstyrelsen, og Martin Bech blev valgt som næstformand for Landsstyrelsen. Begge havde imponeret ved at skabe gejst og massiv medlemsfremgang i flere lokalforeninger tæt op til Landsstævnet, hvilket de også begge to blev belønnet for, i form af et flot valg.

Vi glæder os alle sammen meget til at mærke resultatet af den nye ledelse, der byder på en god kombination af både nye og erfarne kræfter i forretningsudvalget.

En tur i Dybet

Efter det konstituerende Landsstyrelsesmøde gik aftenens gallafest i gang. Lækker mad, god rødvin og glade mennesker dannede rammen om en imponerende middag, hvor vi blandt andet blev underholdt af formanden for Radikal Ungdom, Simon Dyhr, der på ægte radikal vis fik proklameret, at de radikale hverken vil i regering med blå eller rød blok efter næste valg. Flere VU’ere hæftede sig ved de evigt ukonkrete meldinger fra de Radikale – men glædede sig derimod over, hvordan Simon Dyhr talte i blive liberale termer, som afskaffelse af efterløn, og en lavere personbeskatning. Endeligt måtte vi jo også føle os beærede over, at formanden for Radikal Ungdom havde bevæget sig helt til Aalborg for at bruge aftenen med en flok fulde liberale.

Herefter talte Carl Holst fra VU’s veteranforening om den aktuelle politiske situation – og meget længe om Helle Thornings skatteeventyr i Schweiz. Efter sin tale kårede Carl Holst først årets VU lokalforening, som gik til Tønder, og derefter blev Sanne Wass fra VU København kåret som årets VU’er – stort tillykke til både Tønder og Sanne.

Senere under middagen havde Aalborgenserne entreret med stand-up’eren Tobias Dybvad som på helt fantastisk vis, underholdt os i en halv times tid. Efter adskillige flasker øl og rødvin, og masser af god mad, spillede et imponerende live-band, der havde masser af god covermusik på repertoiret, op til masser af dans, inden de senere på aftenen blev afløst af DJ-Krüger.

Farvel og tak for denne gang

Efter de sidste resolutioner blev behandlet søndag formiddag, begyndte vi alle så småt at trække mod busserne. Vi kunne se tilbage på et landsstævne, hvor vi både sagde farvel til euroen, kongehuset og Ponte, og fik valgt os en ny ledelse, der står på spring for at komme i gang med endnu et år med VU.

Vi kunne også se tilbage på et Landsstævne, som på alle fronter bare var velkoordineret, veltilrettelagt og gennemført. Der kan ikke herske tvivl om, at holdet fra Aalborg har lagt et kæmpe arbejde i dette års landsstævne, og de blev belønnet med en fantastisk weekend og over 350 glade og smadder tilfredse VU’ere.

Stor tak til Aalborg for et helt suverænt Landsstævne, og stor tak til alle jer der var med til at gøre det til en fantastisk weekend – og ikke mindst stort tillykke til alle de nyvalgte, som det næste år skal tage vare på vores liberale forening.

Tak for denne gang!

Andreas Oxholm

Webredaktør