Hvis moral er godt, er dobbelmoral så dobbelt så godt…?

Her den anden dag da jeg havde sat mig med det nyeste Fit living-blad med lidt mere løftet pande, end jeg plejer, og undskyldningen om at det nok var lidt nemmere at komme i gang med træning, hvis jeg liiiige fik læst alle de gode råd igennem, faldt jeg over en artikel, der fik mig til at stoppe op, ikke kun på grund af indholdet, men i stedet det budskab, den kom med: Økologisk frugt er ikke sundere end andet. Nej, det er nok rigtigt nok, og det varmede da mit liberale hjerte, at nogen havde set lyset. Men hvorfor gør folk det så? Samtidig læste jeg en anden artikel om, at økologi er blevet luksus for de rige. Men hvor er vi så henne? For når økologi ikke er sundere, og når det skaber forvrænget konkurrence, er et sundhedsflip så gået hen og blevet mode?

Jeg forbandede et kort øjeblik de mennesker, der skabte dårlige forhold for landmænd ved at købe økologi, væk, men også kun et øjeblik. Ved nærmere eftertanke er økologi ikke det eneste, der er gået hen og blevet legalt, selvom det ikke er for alles bedste. Jeg kom til at kigge over på bunken af post ved siden af mig, med skriften ”DSB – uddannelseskort” øverste. En PBS-kuvert jeg helt sikkert ikke havde lyst til at åbne, for jeg vidste, at beløbet ville være dobbelt så højt som før takstforhøjelsen. Som liberal går jeg ikke ind for, at nogen skal forfordeles frem for andre, og heller ikke de studerede, selvom det ofte kræver offentlig transport at komme i skole. Alligevel irriterede det mig da grænseløst, at budgetkontoen igen skulle revideres.

Ved siden af posten lå en gul post-it fra min sambo, hvorpå der stod: My fair lady d. 1 ?. Tjekkede hurtigt min kalender og kglteater.dk for at sikre mig, at der stadig var pladser, men fik igen dårlig samvittighed. Billetterne var stadig ledige, og det var da også så nemt at trykke på knappen med studiebilletter og få den rabat. Jeg studerede jo. Var det ikke blot rimeligt at give mig lidt kulturel oplevelse? NEJ! Lukkede siden ned og krøllede post-it’en sammen. Så vigtigt var det vel heller ikke at være kulturel? Jeg kunne da ligeså godt bare være kulturel med mine søskende og tage et spil Trivial? Men er jo ikke sjovt, når man altid taber.

Den gang dårlige samvittighed krævede en kop kaffe. Jeg smuttede ud i køkkenet og lavede kaffe, og fandt vejen til køleskabet, hvor mælken det nu også krævede, var. Men igen poppede den dårlige samvittighed op, og den lille liberale fe på højre skulders utilfredshed kom også. Der, midt på køleskabet, hang mit flotteste portræt med påskriften: Sydsjælland og Lolland/Falsters politi. Nedenunder var det nye girokort, med påskriften Efter studierabat. Jeg smilte for mig selv, hentede kaffen og gik tilbage til mit blad.

Og som jeg nu sad der, med god samvittighed over at det var skummetmælk i stedet for sødmælk i kaffen, og samtidig spiste hvidt brød, prøvede at overbevise mig selv om, at det jo selvfølgelig er okay, at jeg får SU for ellers kunne jeg vel ikke bo ude, eller at jeg jo ikke skader nogen ved at bestille ung biletter, når jeg går i Det Kongelige Teater, slog dobbeltmoralen mig endnu hårdere end før.. Men hvad kan et menneske gøre? Jeg er ikke den første, og heller ikke den sidste liberale studerende, der anvender disse tilbud. Jeg bestemte mig i hvert fald for at prøve, og betaler nu mit dobbelt så dyre uddannelseskort med glæde!