Amerikansk fix for politiske junkier

Denne artikel er udtryk for skribentens egen holdning.

Jeg er en politisk junkie. No doubt about it. Flere år med forskellige poster i VU og bachelor i international politik og økonomi har gjort sit, og jeg er begyndt at tvivle på, om jeg kan klare en dag uden mit daglige politiske fix. Der findes næppe noget bedre fix for en politisk junkie end den amerikanske præsidentvalgkamp. Derfor vil jeg over den kommende tid prøve at komme med mine kommentarer til og analyser af valgkampen, så I også kan få klaret jeres politiske fix. Denne artikel vil som den første i serien være mere generel og scenesættende, men vi vil fremover komme mere ned i detaljerne omkring valgkampen. Debat og kommentarer til artiklerne er mere end velkomne.

Præsident Obama har nu siddet som præsident i tre år, og som det ser ud lige nu, er det langt fra sikkert, at han kommer til at sidde mere end de fire år, han blev valgt til tilbage i 2008. Hans chancer for genvalg vil blive berørt i en senere artikel, for det er faktisk ikke det, der er mest interessant i øjeblikket. Det interessante er, hvem der skal være hans modkandidat til valget tirsdag d. 6. november.

Republikanerne er nu i gang med at vælge deres præsidentkandidat, og i løbet af den kommende tid vil det blive afholdt såkaldte primærvalg i hver eneste stat i USA for at finde den kandidat, som vil kunne samle de 1.144 delegerede, der skal til for at blive udnævnt til Republikanernes præsidentkandidat på partikonventet i Florida i august.

Kandidatfeltet er meget spredt. Vi har alt lige fra en social-konservativ familiefar (med syv(!) børn), som er imod abort (selv ved voldtægt og incest), til en libertariansk fødselslæge, der vil trække alle USA’s tropper hjem.

Favoritten i øjeblikket er mangemillionær og tidligere guvernør Mitt Romney. Romney er dog langt fra en populær figur i det republikanske parti, da han er mere moderat end sine modstandere. Man oplever derfor i øjeblikket, at de resterende kandidater prøver at positionere sig som ikke-Romney og dermed appellere til de mere konservative republikanere. Det er selvfølgelig alt for tidligt at spå om noget som helst, men som det ser ud lige nu, kan primærvalget reelt være afsluttet inden januar måned er gået.

Romney vinder (højst sandsynligt) i New Hampshire og South Carolina. Spørgsmålet er bare, hvor meget han vinder med, og om han også kan vinde Florida? Let the games begin!

En sidste kort note: Selvom det er lidt tidligt, så hold øje med Susana Martinez. Hun kan være et rigtig godt bud på republikansk vicepræsidentkandidat. Hun er en meget populær guvernør i New Mexico, som er en svingstat. Derudover er hun latinamerikaner (hispanic). En stor vælgergruppe, som typisk støtter Obama – bl.a. en stor vælgergruppe i Florida (en anden svingstat). Hold et vågent øje med hende – jeg har en fornemmelse af, at vi kommer til at høre mere fra hende i den kommende tid.

Hvis du ønsker at være mere aktiv i VU inden for amerikansk politik, så er der både mulighed for dette i Politisk Udvalg samt Internationalt Udvalg. Send en mail til nanna@vu.dk for at høre mere herom.