DGS på moralske afveje

Jydske Vestkysten bragte for nylig en historie om, hvordan flere unge i Kolding havde snydt med deres SU for at få et højere beløb udbetalt. Selvom det forarger mig, at folk vælger at snyde med en gavmild offentlig ydelse, kan det forarge mig mindst ligeså meget, at DGS’s formand, Martin Schäfer, har en ”vis forståelse for de unges motivation,” som han udtaler til bl.a. Jydske Vestkysten.

Når samfundet når til det punkt, at vi har forståelse for at unge bedrager staten for penge, mens de samtidig får en skattefinansieret uddannelse, har vi et problem. ”Uddannelse er en investering.” Det budskab har vi gentagne gange hørt fra DGS under diverse demonstrationer imod påståede nedskæringer på uddannelse igennem de sidste 10 år – når det handler om de unge selv, er det åbenbart ikke en investering. Her skal staten bare kaste flere penge efter de unge, selvom vi i forvejen har en af verdens mest gavmilde SU-systemer.

Den krævementalitet, DGS udviser, er netop kernen i det problem, der gør, at unge snyder i SU.  I stedet for at tænke på, at det er andre folks penge, man snyder sig til, viser man forståelse for, at folk ikke har nok penge til det forbrug, de ligger for dagen. Man vælger ikke at sige, at SU’en er et gavmildt tilskud i hverdagen, og at man må arbejde sig til lidt flere penge, men tværtimod at staten er ond, når den ikke giver penge nok.

DGS burde i stedet ligge fokus på, hvordan vi sikrer uddannelser, der igennem et højt niveau, moderne undervisningsmetoder og større valgfrihed giver de unge et endnu bedre fundament at bygge på.

Det er på tide, at vi studerende værdsætter de goder, vi får fra samfundet – for eksempel i form af skattefinansieret uddannelse og uddannelsesstøtte – i stedet for bare at råbe på mere og mere. Det er uansvarligt – både økonomisk og moralsk!