Regeringen bekæmper danske arbejdspladser

Nu må det snart være officielt. Den nye regering har som sit hovedmål at bekæmpe danske arbejdspladser! Først var det NOx-afgiften, som ville sende 1.300 arbejdspladser ud af landet. Aalborg Portland er den virksomhed, som vil blive hårdest ramt. Virksomheden regner med, at det vil komme til at koste den op mod 40 millioner og dermed koste en del nordjyder deres arbejde.

Som om NOx-afgiften ikke kunne være nok, går skatteminister Thor Møger nu ud og står fast ved, at regeringen vil støtte en europæisk Tobin-skat, også kaldet Robin Hood-skatten. Hvis en sådan skat bliver vedtaget, vil det medføre, at 440.000 europæere mister deres arbejde – heraf hele 5.000 danskere.

Men heldigvis for alle os, som ikke ønsker at fjerne danske arbejdspladser, kan regeringen som sædvanlig ikke blive enig med sig selv. Vores unge skatteminister er som sagt meget begejstret for at flytte arbejdspladser til udlandet, mens økonomi- og erhvervsminister Margrethe Vestager mildest talt er utilfreds. De Radikale vil altså ikke være med.

Midt i hele cirkusset står statsminister Helle Thorning og har lidt svært ved at beslutte sig. Hun sidder nemlig i en god gammeldags klemme. På den ene side har Danmark lige fået EU-formandsskabet, og så ville det altså se fint ud, hvis Danmark bakkede op om så meget samarbejde som muligt. På den anden side er der lige alle de der arbejdspladser. Hun havde jo egentlig lovet at skabe flere af dem – og så er det ikke så smart at begynde at sende dem ud af landet. Hvad skal Helle vælge? EU-venskaber eller danske arbejdspladser?

Jeg vil gerne hjælpe hende med valget. Det kan ikke gå hurtigt nok med at få stemt nej til Robin Hood-skatten. Den vil ødelægge europæisk konkurrenceevne, flytte investeringer til udlandet og bremse væksten. Ingen af de tinghar jeg lyst til at opleve, og det har Helle nok i bund og grund heller ikke.

Men der er en ekstra finte ved hele problematikken om Tobin-skatten. Regeringen har nemlig været lidt for hurtig til at skrive skatten ind i sit regeringsgrundlag. Derfor handler dielemmaet endnu engang også om løftebrud. Der er kommet et utal af slagsen de sidste par måneder, og danskerne er ved at være godt trætte af det. Det viser alle meningsmålingerne tydeligt. Hvis Helle skal undgå at miste endnu mere troværdighed, bliver hun altså nødt til at sluge den kamel, det er at sende arbejdspladser ud af landet. Det bliver så bare spændende at se, hvem der vil være med til kamelslugeriet. SF og Enhedslisten er klar, men hvis Margrethe Vestager agerer, som hun plejer, bliver hun ikke til at rokke. Jeg hepper på hende!

Alt i alt er dette endnu en tabersag for regeringen. Enten bekræfter de deres rygte som løgnagtige fuskere, eller også sender de tusinder af arbejdspladser ud af landet – og det kommer nok ikke til at gå stille for sig! Jeg er sikker på, at det bliver en rigtig underholdende farce i 2012. Den kan vi godt glæde os til!