Flere penge til de studerende

Du skal uddanne dig, og det skal gå hurtigt, siger politikerne. Det er nemlig vigtigt for fremtidens velfærd. Og det jo godt nok. Når vi så vælger at studere, kan vi endda få ”løn” (SU) for at gøre dette. Men du skal dæleme ikke bidrage for meget til velfærdsstaten ved siden af dit studie ved at være for aktiv på arbejdsmarkedet. Er du for flittig og tager ansvar for dit eget liv, bliver du nemlig straffet hårdt, hvis det betyder, at du tjener for meget ved siden af din SU.

Studerende har i dag en økonomisk spændetrøje på i forhold til, hvor meget de må tjene ved siden af deres SU.

For nylig var der en historie i Fyens Stiftstidende om, at der i 2010 var 8.000 studerende, der modtog en strafskat svarende til 112 %, fordi, de havde tjent for meget ved siden af deres SU. Konkret betød det, at disse personer skulle tilbagebetale den for meget udbetalte SU plus en rente på 7 % tillige med fuld skat af det beløb, de tjente over deres fribeløb.

Alt i alt er det fuldstændig grotesk, at vi har en lovgivning, der betyder, at du som studerende kan blive straffet hårdt for at påtage dig et økonomisk ansvar for dig selv, mens du lever livet som studerende.

Vilkårene for modtagerne af SU’en skal forandres fundamentalt. Fribeløbet skal fjernes og sparkes ud fra den her jordklode og erstattes af det snusfornuftige princip om frihed under ansvar – også for studerende. Jeg er sikker på, at de godt selv kan administrere deres erhvervsarbejde ved siden af studierne. Der er slet ikke brug et bureaukratisk system til at holde de studerendes virkelyst nede.

Det kan kun være i alle involverede parters interesse at afskaffe fribeløbet. Ved at have et fribeløb mister staten skatteindtægter, erhvervslivet må undvære værdifuld arbejdskraft, og vigtigst af alt går de studerende glip af erhvervserfaring.

Stik mig blot et godt argument, der taler for, hvorfor de studerendes personlige frihed skal holdes nede. Jeg tvivler på, at det eksisterer.

Lad alle disse ord være et opråb i frihedens navn for de studerendes skyld. I Venstres Ungdom skal vi være med til at kæmpe for en samfundsindretning, der også inde for dette område fremmer incitamentet til engagement, initiativ, personligt ansvar og gåpåmod.