Er sort arbejde frihedskamp?

Følgende læserbrev er sendt til Ringkøbing/Skjern dagblad d. 5/4, som modsvar til Jonas Dahl (SF), som argumenterer for at det er danskerne og ikke skatteprocenten, den er gal med når der bliver arbejdet sort.

Lene Horsbøl
Formand Venstres Ungdom Århus.

Jonas Dahl (SF) skriver d. 4/4 i sit læserbrev at sort arbejde er ”Ris til egen røv” og så langt er vi faktisk enige, det er nemlig ris til egen røv for de politikkere som de seneste årtier ikke har lavet andet end og sætte skatten op og gøre staten større. Herefter hører enigheden så også op. Årsagen til at der findes sort arbejde i Danmark er ikke, at danskerne har dårlig moral eller at de vil snyde deres medborgere – Det skyldes at politikkerne har dårlig moral og efterhånden ingen grænser kender for, hvad de skal beslutte på vegne af befolkningen.

Jonas Dahl påstår at sort arbejde er årsagen til, at der hvert år mangles penge hos staten og i kommunerne, det er jeg ikke enig i. Staten og kommunerne mangler penge fordi velfærdsstaten i Danmark har grebet om sig og er blevet et enormt apparat, hvor mere vil have mere og alle vil have det samme. I stedet for at indkræve flere og højere skatter, hvad så med at blive en smule mere realistisk i forhold til brugen af andre menneskers penge? Det tjener intet formål, at staten har den størrelse den har i dag. Der er sket et skred i danskernes værdier og man bliver i dag opdraget til, at staten altid kan/skal hjælpe en. Hvor er incitamentet til at ville selv, når man eksempelvis afskaffer kontanthjælpsloftet og gør det attraktivt at være på offentlig forsørgelse?

Endvidere så er læserbrevet så også faktuelt forkert; Rockwool fonden har lavet en undersøgelse af sort arbejde, som viser at cirka halvdelen af de ydelser, som folk betaler for sort arbejde enten kontant eller med en gentjeneste, ville blive udført af dem selv som gør det selv-arbejde, hvis arbejdet ikke kunne blive udført sort. Kun knap en tredjedel af ydelserne ville blive købt hvidt. Langt fra alt det sorte arbejde ville altså blive til omsætning på det hvide marked, hvis sort arbejde blev afskaffet i morgen.

Som svar på overskriften, må svaret være ja. Der er i dag ingen vej uden om det påtvungne fællesskab. Du får ikke lov, at betale mindre i skat selvom du siger nej til offentlige ydelser og hvem er det i sidste ende, der i første omgang bliver stjålet fra? Det er dig, som hver dag står op og tjener din egen løn.