Hvad nu hvis…

Mandag den 29. oktober havde VU Århus den store fornøjelse af at have besøg af Eva Smith, som har en doktorgrad i jura og er den første kvindelige professor i retsvidenskab ved Københavns Universitet, så hun må mildest talt siges at være kompetent inden for sit område. Det var også med store forventninger, at medlemmerne satte sig klar.

 

Oplægget startede med en film om retssamfundet, som Eva selv står bag, og sjældent har 20 unge mennesker været så stille.

Igennem oplægget kom Eva med skræmmende eksempler om, hvad de forskellige tiltag har betydet for det enkelte og uskyldige menneske. Blandt andet fortalte hun om en ung, mørk pige, som da hun havde været yngre, havde været inde og kigge på al-Qaedas – helt legitime – hjemmeside, og år senere endte hun med at få 2 års fængsel efter ny engelsk terror-lovgivning.
Og som Eva selv sagde, så er det også en risiko i Danmark. For unge jurister, som også taler arabisk  kan ikke få stillet deres nysgerrighed omkring eksempelvis al-Qaeda. De er bekymrede for deres fremtidsudsigter og at de vil blive fravalgt til job senere hen i livet.

Eva talte også om den såkaldte Lømmelpakke, som blev lavet lige inden COP 15, hvor politiet misforstod lovgivningen og endte med at arrestere en hel masse uskyldige mennesker. Og da man så ikke kunne finde noget på de arresterede,  begyndte man at grave ligegyldige ting frem fra fortiden, som ingen relevans havde i forhold til sagen med COP 15. Igen en sag hvor uskyldige mennesker kom i klemme på grund af en fejl i retssystemet.

Til slut i hendes oplæg opfordrede hun os til at forsætte med at være nysgerrige og ikke mindst råbe op.

Eva kunne nemlig sagtens se det ske, at unge mennesker kunne blive bange for at demonstrere, eller få stillet deres nysgerrighed på helt legitime hjemmesider, når nu man rundt om i verden ser sager som førnævnte. For ”hvad nu hvis…”

Hun understregede, at hvis vi som unge bliver skræmt af sådanne sager, så vil demokratiet stivne, for så vil vi ikke være der til at være rebelske og råbe op. Og samtidig understregede hun, at hvis vi blev skræmte som samfund, ville vi egentlig ikke gøre andet end hvad, hvad terroristerne ønsker  – Og jeg er enig. Det må ikke ske.