På rådhuset

Når man ser Aarhus Rådhus udefra, er det svært at forestille sig, hvor lyst og flot det er indvendigt. Men mandag den 21. november fik VU Århus syn for sagen.

Vi blev budt velkommen i regnen og kulden af Bünyamin Simsek, der til dagligt sidder som rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Byråd og er med i kampen om spidskandidatposten for Venstre i byen.

Han tog os med ind i varmen, men kun for at fortælle os, at vi startede på toppen af rådhuset – i klokketårnet. Og det er et sted, man skal unde sig selv at opleve som beboer i Århus. Selvom vejret denne aften var koldt, vådt og meget mørk, var der alligevel udsigt over hele byen – og lidt lidt. Og Bünyamin fik også smidt en kæk kommentar om at klokkerne ringede hvert kvarter, hvilket var 3-4 minutter fra nu. De ringede også. Lige midt i fællesbilledet.

På vej ned igen valgte vi at tage trapperne alle ”ni” etager ned, for så aktive kan VU Århus til tider faktisk være.

Videre til byrådsalen kom vi igen forbi foyeren og det flotte maleri, som i sin tid blev skænket til rådhuset af Calsbergfonden og forestiller nøgne mennesker og ting og steder fra det århusianske.

En kæk kommentar om maleriet lød ”Det kan godt være det er blevet skænket – men de har ikke skænket dem derpå noget særlig stort…”

Selve byrådsalen lignede en hver anden med tilskuerpladser, den cirkelformerede opstilling af borde med alle navnene og borgmesterens ophøjede podie. I Aarhus er der bare én forskel – tæppet i midten må ikke betrædes. Grunden dertil er at tæppet rent faktisk forestiller Aarhus og er som alt andet også blevet skænket til rådhuset og er derfor helt unikt og skal selvfølgelig bevares. Selv askebægerne i borderne fra den tid, hvor det stadig var tilladt at nyde tobak i salen, er skænket til huset.

Da Bünyamin havde fortalt om salen, var der også tid til lidt snak om det politiske arbejde i byrådet, og han kunne blandt andet fortælle, at man i byrådet går meget ind for at få visionerne igennem, men samtidig opprioritere lokalsamfundets ønsker så vidt som muligt.

“Dem udenfor Ringgaden betaler lige så meget i skat”

Efter rundvisningen gik vi hjem til lokalerne, drak en øl og blev enige om, at vi alle sammen glæder os usandsynligt meget til vores oktoberfest på lørdag!