“Hvorfor er lykken så lunefuld?”

Sådan lyder de første strofer fra Lars H.U.G.s sang af samme navn. Men hvis man spørger Christian Bjørnskov, forsker ved Aarhus Universitet, er det en sandhed med modifikationer. 

Mandag d. 21. januar havde VU Århus besøg af netop Christian Bjørnskov, der kom for at fortælle lidt om, hvad man forstår ved lykke, hvordan det kan måles og hvad der måske skal ændres i livet for at opnå den følelse.

Lykken

For at vende tilbage til den kære ‘HUG’, så forklarede Christian, at lykkefølelsen ikke er, som mange tror, det, man føler efter sex, eller når ens søn kommer hjem med gode karakterer, men derimod en langvarig følelse af positivitet, hvor andre faktorer end bare tilfredstillelse af de mest basale behov spiller ind.

Christian bragte en dejlig masse statistiske fakta, som læseren selvfølgelig ikke skal kedes med, men jeg vil alligevel tillade mig at pinde de mest interessante – og sjoveste – ud.

Først og fremmest viste det sig, at de lande, som økonomisk velstillede, fredelige og frie lande, selvfølgelig er de mest lykkelige. Nogle af de mindst lykkelige derimod var lande, som har en kommunistisk fortid. Christian forklarede netop dét med, at når man tidligere har levet i et land med megen kontrol og overvågning, kan man have svært ved at stole på folk – og tillid til andre mennesker er ét af de steder, man blandt andet måler lykken på.

I forhold til hvilke faktorer, man kan ændre på i sit liv for måske at få en større lykkefølelse, er økonomi, arbejde, bolig, sociale relationer og helbredet. I hvert fald de fire første skulle være lige til. De to, der betyder mest for danskerne, viste sig at være arbejdet og de sociale relationer – det vil sige kontakt med andre mennesker.

Men hvad der var den vigtiste information denne aften, skal der herfra INGEN tvivl lyde om, hvad var – at højreorienterede er mere lykkelige end venstreorienterede. Og det er bevist! Information havde sågar en artikel om det tilbage i 2011, som bestemt er et kig værd – Venstreorienterede har aldrig været mere ulykkelige.

Men hvorfor tror du, at højreorienterede er mere lykkelige end de venstreorienterede? Og hvilke faktorer spiller ind i dit liv, for at du føler dig lidt mere lykkelig i hverdagen?