Konflikten, der ikke kan løses

For utrolig mange danskere er konfliken i Mellemøsten bare noget, man hører om i nyhederne – noget langt væk og ligegyldigt. Desværre er det ikke tilfældet for de mennesker, som konflikten rammer og selvom vi sidder i lille, trygge Danmark, hvor intet ondt sker, er det vigtigt at være informeret om verden omkring os. 

Mandag d. 4. marts havde vi derfor i VU Århus besøg af ét af de mennesker, der beskæftiger sig med forståelse af blandt andet denne konflikt, nemlig Peter Lodberg, som til daglig er lektor i teologi ved Aarhus Universitet.

Peter gav os et indblik i konflikten, der stadig raser mellem israelerne og palæstinenserne. For ikke nok med at det er en konflikt mellem to folkefærd, så er det også en konflikt mellem to af verdens største religioner.  Og når først politik og religion er rørt sammen til én stor dej og derefter sat i ovnen, er det svært at løse noget som helst.

Begge sider har de religiøse og politiske argumenter med, men grunden til, fortæller Peter, at vi i Vesten sympatiserer med Israel, er fordi det udadtil virker som et velfungerende demokrati, hvor alle har det godt. I virkeligheden er der hverken en

israeli-wall08etableret grundlov eller noget lignende på vej. Han mener derimod, at hvis det skal løses, kræver det en religiøs overgivelse fra begge fløje, og man derved får skabt et reelt, liberalt demokrati med religionsfrihed.

Jeg spurgte ham, om denne konflikt ikke kan løses via de sociale medier og brug af internettet som set i Det Arabiske Forår, men Peter forklarede, at de unge var lige så splittede som resten af samfundet – nogle var ekstremt religiøse, andre havde gevet op, og helt tredje ønskede bare at leve et normalt liv.

I sit oplæg fortalte Peter også om “muren”. Han beskrev den som Berlin-muren, bare større, mere bevogtet og bedre gemt. Der blev spurgt, om muren ikke havde en negativ konsekvens i forhold til dialogen, og Peter bekræftede. Man kan på den måde ikke længere få lov at opleve hinanden og derved forstå det andet folkefærd og deres religion.

Mange andre spændende spørgsmål blev rejst denne aften, så VU Århus har i hvert fald fået et stærkere indblik i en af de mange konflikter, der opstår, når politik og religion mødes.