De 10 kostråd – Gammel vin på nye flasker

NB: Artiklen er udelukkende et udtryk for skribentens egen holdning.

Fødevarestyrelsen og Fødevareinstituttets 10 nye kostråd, der udkom tidligere på dagen, er desværre ikke andet end gammel vin på nye flasker.

De få ændringer, eller justeringer om man vil, ved de nye kostråd, sammenlignet med de tidligere, er så få, at man kunne undre sig over behovet for lanceringen af de nye kostråd.

Er de blevet lanceret, blot fordi de tidligere kostråd med deres 8 år på bagen i dagens Danmark er forældede? Eller fordi fødevarestyrelsen ikke mener, danskerne er gode nok til at varetage deres egen sundhed?

Kort ridset op indeholder de nye kostråd to nye anbefalinger om at spise mindre salt og spare på det mættede fedt, samt en revidering af den måde hvorledes måltidet skal sammensættes på. De nye anbefalinger siger nu, at man skal spise efter Y-modellen(mest grønt og fiberrigt brød, ris, kartofler eller pasta og mindst kød).  Så forskellen på de nye kostråd sammenlignet med de tidligere, er ikke slående.

Man kunne derfor undre sig over behovet og undre sig over, om der ved lancering af disse nye kostråd ikke blot spildes flere ressourcer, end hvad godt er. Er det ikke spild af skatteydernes penge at bruge ressourcer på at sammensætte en rapport og en række anbefalinger, som ikke bidrager med nogen aha-oplevelse?

Et anden mulig bevæggrund for udgivelsen af nye kostråd kunne være, at Fødevarestyrelsen og Fødevareinstituttet simpelthen ikke mener, at den almene dansker forstår, eller ved, at der er anbefalinger for kost set ud fra den almene folkesundhed og derfor ser et behov for at oplyse om dette. Hvis dette er grunden, det håber jeg ikke, så er Fødevarestyrelsen og Fødevareinstituttet ikke andet end naive. En undersøgelse i England viser nemlig, at under 1,5 % af englænderne følger myndighedernes kostråd, og med det tal i mente kunne man tro det samme for danskerne. Jeg tror ikke på, at 10 nye råd om kost er med til at ændre livsstilen for de danskere, der måske allermest har brug for det. Jeg tror derimod, at de nye råd kan skabe forvirring netop på grund af deres lighed med de tidligere råd.

Og sidst, men ikke mindst, skal vi huske på, at de nye kostråd blot er er anbefalinger, ikke befalinger, så lad os som liberale tage friheden til at tolke dem, som vi lyster. En opfordring skal dog lyde til Fødevarestyrelsen og Fødevareinstituttet; Lad være med at bruge skatteydernes penge på noget, der var fint i forvejen!