95.200.000.000.000 kr.

Nej, det er ikke onsdagslottopuljen beløbet omhandler, men derimod det nuværende loft på den amerikanske gæld. Danmark og USA er faktisk de eneste to demokratiske lande i verden, der har et gældsloft. Gældsloftet er en lovlig bestemt grænse af mængden af gæld en nationalstat må optage, før den enten må forhøje loftet eller skære i mængden af forbrug ift. militær- og velfærdsudgifter. Men hvorimod Danmark har et gældsloft, som vi aldrig har nået, fordi vi har sat det utrolig højt, så har USA hævet deres gældsloft over 100 gange, under både republikanske og demokratiske præsidenter, og nu ser det ud til, de skal til og gøre det igen med en hel del besvær.

Reelt set har USA allerede overskredet deres gældsloftet – noget de gjorde i midten af marts. Siden forhandlingerne om hævelsen af loftet faldt sammen i marts, har det amerikanske finansdepartment brugt “ekstraordinære beføjelser”, ved brug af forskellige ekstra kontier, som de er i besiddelse af. Det har gjort det muligt at finansere statens pengeforbrug, men denne mængde af likvide midler vil nu løbe ud mellem den 12-22 oktober, og så vil USA faktisk være gået konkurs, da de ikke længere kan betale de obligationer. de har udstedt til både egne og udenlandske investorer, veteraner, pensionister osv. Det er netop denne situation, blandet sammen med den amerikanske kongres’ uenighed om vedtagelsen af det amerikanske statsbudget, der gør situationen finansielt højspændt. I tilfælde af manglende tilførelse af midler vil finansdepartementet stå i den umulige situation at skulle bestemme, hvem der så skulle have penge først en praktisk umulig opgave, som de ikke har lyst til at påtage sig.

Verdenspressens lys er på den amerikanske regering efter den lukkede sig selv ned forgårs, efter forhandlingerne omkring det amerikanske budget gik i hårdknude mellem flertalene i det demokratisk-styrede senat og det republikansk-styrede repræsentaternes hus. Omdrejningspunktet er Obamas sundhedsreform, der fra 1. oktober er blevet virkelighed og republikanernes forsøg på at stoppe det har indtil videre haft ingen effekt, noget som gør, at de føler sig berettiget i deres nægtelse af vedtagelsen af det kongressionelle budget, indtil de får en forsikring om “obamacare” ikke bliver indført.

Republikanerne kalder deres “ingen-kompromier” tilgang en ideologisk nødvendighed for at undgå  forstørrelsen af det føderale underskud, som allerede nu har nået et astronomisk niveau og den føderale indtrængning på forsikrings- og sundhedsvæsnet. Demokraterne kalder det en tabt kamp, da “obamacare” allerede er en højesteretsgodkendt lov og derfor næsten umulig at fjerne, med mindre republikanerne enten får flertal i begge huse , eller USA må erklære sig konkurs.

Sidst situationen så sådan her ud var i 2011, da forhandlingerne om forhøjelsen af gældsloftet også gik i hårdknude og endte med den nedgradering af USA’s kreditvurdering. Nu nærmer situationen sig endnu et højspændingspunkt, hvis ikke amerikanerne får løst situationen inden for 2 uger, så står verden over for en ny og mere skræmmende finansiel rutsjetur end den vi oplevede i 2008.