Du bør ikke tænke selv

NB: Artiklen er udtryk for skribentens egne holdninger

Efter at have læst BT’s artikel omkring de nye krav, kan jeg sige; nej – jeg er ikke fuldt ud enig med, hvad der forlanges. De glemmer de studerende og fokuserer kun på den studietid, der bruges uden at tænke på konsekvenserne, og hvad ligger der bagved. Hvad med at fokusere på noget der kan gøres bedre og lade de studerende hjælpe?

Der er andre ting, der kan gøres, så studerende gennemfører hurtigere og måske også bedre. Hvis mennesket får friere tøjler til at f.eks. styre sin egen økonomi, overdrager du også mere ansvar til enkelte menneske. For mennesker kan godt lide at få lov til at udvikle sig, og det gør man også i sin uddannelse.

Jeg er sikker på, at hvis mennesket får lov til at arbejde mere, kan de også udvikle sig. Deres arbejde ved siden af studierne er typisk relateret til den uddannelse, de tager. Så hvorfor skal der være en grænse på SU, når vi som et land kan tjene mere på, at studerende får friere tøjler til at arbejde. Så betaler de også mere i skat, selvfølgelig ikke procentvis, men der kommer flere penge ind til staten. Og den studerende er bedre tjent ved at få lov til at arbejde mere. Nu er det sådan, at hvis man arbejder for meget, bliver du frataget din SU og du skal tilbagebetale den. Det er jo ikke særlig fedt, vel?

Man skal, inden for et år, have 45 ECTS point, og hvis man ikke kan nå det, kan man risikere at blive smidt ud. Det mener Formanden for Studenterrådet, Mie Sofie Andersen, er et problem. Hendes argument er, at man ikke kan vide hvor mange point de enkelte muligheder, der er inden for den uddannelse man vælger, kan give af point. Men efter at have læst på det, har jeg konkluderet, at man kan snakke med sin vejleder om point ud fra, hvilke muligheder man ønsker  og deraf kan man planlægge sin studiegang. Jeg tror bare ikke, de der er på en videregående uddannelse får nok information eller lov til at udvikle sig, uden der er nogen over dem og fortæller dem at det må man ikke og “fy skamme, du må ikke tænke selv”. Husk altid: mennesket selv ved bedst, men at man altid kan bruge lidt hjælp.

Hvis man også kigger på den gennemsnitlige studietid for en studerende på Københavns Universitet, hedder det, at 36,1 procent gennemfører til tiden, men hvis man så kigger på, hvor mange der rent faktisk gennemfører på et ekstra år, så er det 59,4 procent! Det er jo faktisk meget godt, alt taget i betragtningen. Vi ved jo heller ikke, hvad der ligger til grund for, at de brugte et ekstra år.

De studerende skal selvfølgelig også komme med forslag til, hvad der kan gøres, nu hvor de er utilfredse med det nye og er på tværs, så de gennemfører til tiden og stadig har motivationen til det, imens kan man som regering f.eks. kigge på SU’en, om der er noget der kan ændres, for at de studerende får en motivation til at gennemføre til tiden.

Jeg synes dog stadig, der skal være nogle krav til, hvor lang tid man er om en uddannelse, men der skal også ændres ved SU’en, som har et loft på hvor mange penge, man må tjene ved siden af. Der er ingen motivation i det og folk har andre ting at skulle fokusere på, end hvor mange penge de må tjene ved siden af. Pt. er fribeløbet du kan tjene ved siden af din SU på lidt over 7000 kroner, og det kan man jo nemt tjene.

Folk bør have lov til selv at bestemme, hvor mange penge, de vil tjene ved siden af studiet. Det er motiverende for mennesket at bestemme selv – og det skal vi have mere af i det danske uddannelsessystemet.

Der skal siges fy til Københavns Universitet og til regeringen for at fokusere på det helt forkerte. Skam jer!