Myter om velfærdsstaten – del I

Der er mange myter forbundet med den velfærdsstat, vi har i Danmark. Nogle bygger på misforståelser, venstreorienteret propaganda eller en indgroet løgn. I denne artikel og de følgende i denne serie, vil jeg se nærmere på nogle af de mest udbredte myter om vores velfærdsstat. I denne første artikel skal vi se på påstanden om, at vi er et af de rigeste lande i verden.

”Vi bliver rigere år for år i Danmark, så hvorfor skal vi egentlig spare på velfærden? ” Dette er et spørgsmål, venstreorienterede tit stiller i debatter og kronikker, når emnet er krisen og vores velfærd. De forstår, eller vil ikke indse, hvorfor vi bliver nødt til at stramme os an, når det gælder produktivitet, skattelettelser og konkurrenceevnen.

Siden 1995 er vi blevet rigere og har fået flere penge mellem hænderne, og frem mod 2020 vil vi få endnu flere. Men selvom vi bliver rigere, ender vi med at bliver fattigere år for år.

Dette paradoks skyldes, at vores nabolande og vækstøkonomierne simpelthen har en større vækst i deres økonomier end os, og at vi i Danmark ikke har indset, at vi må til at ændre mentalitet, hvis vi ikke skal ryge yderligt ned af listen over de 20 rigeste lande i verden.

 

1615071_10202853690964331_912676294_n
(Forstør billedet ved at klikke på det)

En opgørelse over BNP pr. indbygger fra OECD viser, hvordan vi er gledet ned fra at være det sjette rigeste land i verden tilbage i 1995 til i 2010 at være det 14. rigeste, og ifølge OECDs analyser vil vi fortsætte med at rasle ned af ranglisten og i 2020 dele en 16-17. plads med Storbritannien, mens svenskerne allerede overhalede os i 2010 og vil øge deres forspring frem til 2020.

Vi er altså havnet i en ond spiral, hvor vi bliver fattigere og fattigere i forhold til resten af verden. Hvis vi skal tilbage til den velstand vi havde i 1995, i forhold til resten af verden, skal vi til at stramme op og arbejde hårdt frem mod 2020 for at sikre, at vi har bedre rammevilkår for erhvervsliv, iværksætteri og vækst. Skatten skal fjernes, og den offentlige sektor skal bruge færre penge frem over samt privatisere og udlicitere flere opgaver.

Det bliver nogle hårde og seje år, men vi skal i gang nu med at stramme op, ellers vil det i 2020 og frem efter ikke være sandt men kun en myte, at vi er et af de rigeste lande.