Vil de røde ikke effektivisere?

NB: Artiklen er et udtryk for skribentens egen holdning.

De røde ønsker ikke en bedre offentlig sektor. Det må være den naturlige konklusion på debatten om mulighed for øget privat deltagelse som en del af velfærdsstaten.

De røde ønsker derimod en dyrere offentlig sektor. Dét er konklusionen på deres skråsikre kamp mod Venstres nulvækst.

Hvis dog bare det var så nemt, at de to ting hørte sammen. Hvis vi fik en bedre folkeskole ved at kaste flere penge efter den. Eller et bedre sygehusvæsen ved at spendere endnu flere penge på området. Det ville uden tvivl gøre det nemmere at forbedre områderne – som et magisk middel – hvis noget ikke fungerer, så bruger vi bare nogle flere penge på området, og så er det løst for altid. Desværre hænger verden ikke sådan sammen.

Vi har en af verdens dyreste folkeskoler – vi er meget langt fra at have den bedste.

Vi har et af verdens dyreste sygehusvæsener – vi er meget langt fra at have det bedste.

Faktisk er vi meget langt fra de lande, vi normalt sammenligner os med, hvilket åbner op for det kontroversielle spørgsmål, man øjeblikkeligt vil blive lynchet for at stille, hvis man skulle komme til at sige det for højt: Hvad nu hvis det er noget andet end mængden af penge, vi bruger på et område, der afgør, hvor god en service vi får?

Kunne det være, at effektivitet, incitamenter, arbejdsgange og ledelsesstil kan have en afgørende effekt på, hvor langt vi kommer for vores penge? Det har Bjarne Corydon sat sig for at undersøge. Helt præcist har han sat undersøgelser i gang om, hvorvidt der kan være en fordel i at lade private aktører levere dele af velfærden. Det er vigtigt at understrege, at gildet fortsat vil være 100% offentligt betalt. Det er kun i forhold til, hvem der leverer ydelserne, der vil blive kigget efter mere effektive løsninger.

Og her bliver debatten lidt mærkelig. For uanset hvilken politisk overbevisning man er tilhænger af, så burde man da være interesseret i en så effektiv offentlig sektor som muligt. Uanset om du er liberal eller socialist, så kan det da aldrig være til diskussion, at vi gerne vil forsøge at nå så langt for pengene som muligt?

Åbenbart ikke. De røde partier nægter så meget som at undersøge muligheden for, at vi kan finde en mere effektiv løsning. Sossernes bagland er i oprør blot ved tanken.

Og dette leder mig tilbage til min indledede konklusion. De røde vil hjertens gerne smide penge efter den offentlige sektor, men at undersøge om den kan blive mere effektiv, er bestemt ikke noget, de er interesseret i.

Prisen på denne snæversynede holdning ender hos de danskere, der finansierer gildet og hos de danskere, der får en ringere service fra det offentlige, end de kunne have fået.