Ungdomskonference i Grækenland

Jeg har igen i år fået lov til at være en del af den officielle danske ungdom delegation til den europæiske ungdomskonference, der dette år fandt sted i Grækenland. Jeg er en del af den arbejdsgruppe, der skal sikre at overgangen fra at være studerende til at være i arbejde bliver lettere, f.eks. ved hjælp af praktikanter.

Turen startede søndag morgen, for mit vedkommende klokken halv fem om morgenen, så jeg kunne nå at pakke og tjekke ind på mit fly til Athen klokken halv syv, hvor vi skulle flyve videre til ungdomshovedstaden 2014 Thessaloniki. Da vi ankom til Thessaloniki fik vi som det første tildelt vores værelser, hvor jeg de næste to nætter skulle dele værelse med Pol fra Luxembourg. Sikkerheden var i højsædet, eftersom der på alle tider af døgnet stod 5 uniformerede betjente med skudsikre veste udenfor hotellet eller i receptionen. Som om det ikke var nok, havde vores busser politieskorte, når vi blev transporteret fra sted til sted og blev hver gang tjekket igennem af en bombehund.

Efter indtjekning fik vi en rundtur i byen, der er en mærkelig blanding af at være slum, antik og storby, hvilket skyldes, at den brændte ned til grunden for omkring 100 år siden. Da vi kom hjem til hotellet var der lidt tid til at lære folk bedre at kende over en øl.

Mandag startede dagen med den officielle åbning af konferencen, hvilket betød en masse lange taler, hvoraf størstedelen af dem var på græsk. Da det var slut, blev vi delt ud i vores workshops, hvor vi de næste dage skulle arbejde i dybden med vores problemstillinger.

Om aftenen var der et kulturelt event. Maden var primært lam og blæksprutter – ikke ligefrem min livret. Musikken var tre timers græsk folkemusik underholdning, man ikke forstod en lyd af. Arrangementet var faktisk hyggeligt nok, og der var hvidvin ad libitum, og spontan zorba, hvilket gjorde den græske musik udholdelig.

Hele meningen med konferencen var at formulere vores anbefalinger til ministerrådet for unge. Anbefalingerne kan nok sammenlignes med vores resolutioner til landsstævnet, med den ene begrænsning at de ikke må overstige 35 ord. Derudover skal alle være enige om de anbefalinger, der vedtages, både de ungdomsdelegerede og embedsmændene. Det siger sig selv, at tingene således bliver meget uspecificérbare, hvilket også skyldes at anbefalinger skal give mening i alle lande.

I min workshop var der særligt fokus på praktikperioder, både i form af akademiske praktikanter og erhvervsskolepraktiker. Jeg blev overrasket over, at det ikke kun er Danmark, der har problemer med at lokke folk til erhvervsskolerne, men det er et udpræget europæisk problem. Et andet fokus var, at akademiske praktikanter ofte er ulønnede (ligesom i Danmark), og at man derfor burde indføre en lov, der sikrede, at unge fik betaling for deres praktikperiode, en anbefaling jeg heldigvis fik skudt ned. Derefter skulle alle anbefalinger igennem noget, der hedder Opinion Agora, hvor man kunne kigge på det, de andre havde udformet. Så tog man folk kommentarer med sig og udformede de endelige anbefalinger, som kan ses på dette link: http://gr2014.eu/events/conferences-and-seminars/european-youth-conference .

Konferencen sluttede med en fælles middag, hvor der igen var fri vin, og tidlig næste morgen så tilbage til Danmark, hvor jeg brugte dagene på at komme til hægterne igen, efter kun at have fået 4 timers søvn i gennemsnit i løbet af fem dage.