Jeg er liberal fordi

… jeg altid har syntes, det er mest retfærdigt!

Jeg har altid været liberal, selvom jeg i starten ikke vidste det, før jeg kendte ordet liberal, eller vidste hvad ordet frihed betød. Jeg var ikke medlem af et parti eller havde nogen politiske holdninger, jeg var bare liberal, fordi jeg troede på retten til selv at vælge og retten til at beholde, hvad man selv havde tjent. Det lyder måske lidt mærkeligt, men lad mig forklare.

I en kristendomstime tilbage i 2. klasse gennemgik vi den danske kirkes historie. At der skulle komme noget politisk ud af det, er det nok de færreste, der forventede. Men for første gang oplevede jeg, at der foregik noget, jeg syntes, var uretfærdigt, men som jeg følte alle andre bare accepterede.  Det var da vi fik at vide, at bønder skulle betale tiende til kirken(en kirkeskat på 10 %). Kirken dengang var lidt en anden størrelse end i dag, men bare tanken om at man skulle give 10 % til en præst, der intet havde gjort for at hjælpe, fordi det havde præsterne selv besluttet, gjorde mig faktisk  sur. Det var uretfærdigt! I dag ville en skat på 10 % jo næsten være et paradis.

I 3. klasse opdagede jeg, at der var noget, der hed politik. Der var kommunalvalg, der hang plakater over det hele, fjernsynet snakkede ikke om andet og det samme gjaldt de voksne. Det var noget, jeg gerne ville vide mere om, så jeg spurgte min far, hvad forskellen egentlig var på, om vi havde en socialdemokratisk eller en Venstreborgmester. Kan du forklare en ni-årig det? Det kunne min far. Han fortalte om det frie skolevalg. Skulle man have ret til at vælge frit mellem folkeskolerne, eller skulle man automatisk blive tilknyttet den nærmeste. Hvem der mente hvad, behøver jeg ikke forklare, men jeg var også ligeglad i 3. klasse. Jeg ville jo gå på Brovst skole under alle omstændigheder, så hvad betød det, om valget var truffet på. Det vil sige, indtil min lærer var dum en dag, så kunne jeg egentlig godt se det fornuftige i, at jeg selv måtte vælge! Så kunne jeg nemlig slippe for Georg.

Det kan godt være det er barnlige historier, og at du ikke føle,  du har fået en forklaring på, hvorfor jeg er liberal, eller måske hvorfor du skal være det, men det er faktisk også min pointe. Ideologi er ikke noget, man bliver overbevist om, eller noget du kan påvirke folk til. Liberal er noget, du er på baggrund af dine værdier, og hvad du føler er retfærdigt. Nuvel – nogle kan overtale dig til at skifte din holdning til kongehuset, våben eller hash, men det ændrer ikke på dine grundlæggende værdier. Vi har alle vores egen ideologi – min liberalisme ligner nok ikke din – og den ændrer sig hele tiden. Så jeg er liberal, fordi det er retfærdigt, men hvis du spørger efter et dybere svar, så er det:

Jeg er liberal, fordi mine værdier bestemmer min ideologi, og mine værdier bygger på frihed.