Fejlskud fra venstrefløjen

The Broken Window Fallacy er en økonomisk fortælling skrevet af Frédéric Bastiat i 1850, som omhandler en klassisk venstrefløjsmyte. Socialister ynder i debatter at kritisere kapitalismen ved at forklare, hvordan ødelæggelse af ejendom eller materiel skaber vækst i kapitalismen. Grundlæggende lyder det jo også som en fejl, at det er en god ting fx at smadre et vindue, fordi så skal det skiftes, og det skaber vækst. Så kunne man jo bare smadre alle huse i Danmark eller starte en krig og opleve en fantastisk vækst? Men nej, argumentet holder ikke, så snart man går i dybden med det.

Argumentet er fyldt med fejlslutninger. Hvis vi forstiller os, at bagermester Hansen får smadret sit vindue, mener socialisterne altså, at det skaber vækst. For det første antager socialisterne, at de midler, bagermester Hansen bruger på at reparere vinduet, ikke ellers var blevet sendt ud i økonomien i form af forbrug. De antager altså, at pengene ville ligge i bagermester Hansens skuffe fremfor at blive brugt eller stå i banken. Hvis pengene stod i banken, ville banken kunne låne pengene ud til andre kunder, der kunne investere dem og skabe arbejde et andet sted. Hvis bagermester Hansen brugte dem på en ny bil, ville det skabe vækst inden for bilbranchen f.eks.

Men er det ikke lige meget, hvor væksten er henne, så længe pengene kommer ud i samfundet? Nej! Hvis vi igen kigger på eksemplet med bagermester Hansen, står vi med 2 scenarier.

Enten står bagermester Hansen med en splinterny rude og ingen penge på kontoen. Ellers står bagermester Hansen med sin gode gamle rude og en ny bil eller med en fed opsparing. Uanset hvad bagermester Hansen bruger sine penge på, har han altså flere værdier, end han ellers havde haft. Det kan altså aldrig være en fordel at skulle bruge penge på at reparere sine ting før tid fremfor at skabe ny værdi.

Et andet argument imod venstrefløjsmyten er, at hvis vi konstant bruger vores midler på at genopbygge de ting, vi har smadret for at skabe såkaldt ”vækst”, vil vi ikke kunne bruge selvsamme midler på at udvikle vores samfund, hvilket alt andet lige er en god ting.

Der er altså masser af gode argumenter, når socialisterne kaster om sig med såkaldte indbyggede fejl i kapitalismen.