Unge liberale i Ukraine kæmper for frihed

Der var mange tv-kameraer med, da den store demonstration fandt sted på Maidan-pladsen i Kiev, Ukraine, tilbage i vinters, hvor over hundrede mennesker blev dræbt i optøjerne. Protesterne startede fredeligt, men regeringens soldater blev sat ind, og hurtigt begyndte ofrene at falde for snigskytternes kugler. Derfor var Kiev rammen for International Federation of Liberal and Radical Youth (IFLRY)’s generalforsamling i 2014, så man kunne sende et signal om, at unge liberale verden over følte med de mennesker, der blev myrdet af deres valgte politikere. VU var selvfølgelig repræsenteret.

IFLRY organiserer de liberale og socialliberale ungdomsorganisationer verden over. Det var derfor en særlig oplevelse at være til arrangement på netop dét hotel, hvor ofrene fra protesterne blev båret ind på i vinters efter at have forsøgt at kæmpe for et korruptionsfrit og demokratisk styre. Nogle af vores deltagere måtte klage over kulden på værelserne, fordi det trak ind gennem skudhullerne i vinduerne, og resten af os måtte iføre os lag-på-lag for at klare os mod kulden på hotellet, fordi Rusland havde stoppet al tilførsel af gas til landet.

Ukraine er i gang med en demokratiseringsproces og bevæger sig stadig tættere på EU. Protesterne var et udtryk for, at ukrainerne i for mange år har ventet tålmodigt på, at deres politikere skulle ændre systemet. Den store mænge korruption, Ukraine har arvet efter Sovjetunionens styre, har efterladt folket frustreret og systemet, og dets politikere har ikke formået at følge med den værdimæssige udvikling, folket har gennemgået. Mange mener jo også, at det netop er den virkelige årsag til, at Rusland valgte at indtage Krim; for at forhindre, at Ukraine skulle vende sig væk fra den russiske union og mod et moderne Europa.

Uanset hvad har den russiske invadering i hvert fald sat oprøret på en pause. De unge ukrainske mænd har taget deres våben og oppakning og er rejst sydpå for at forsvare deres land mod russerne, der efterlader stadig flere massegrave på deres vej. Al den internationale handelskapital, der før gik til toiletter, bannere og aflønning af demonstranterne i forreste række, går nu til at omdanne gamle tanks til nogle nye og funktionelle eller til førstehjælpsuddannelse til dem, der skal sydpå. Snakker man dog med ukrainerne, har de ikke givet op. De unge liberale, vi arbejder sammen med i IFLRY, har ikke tænkt sig at glemme den kamp, der er blevet kæmpet i snart mange år.

Verden holder lige nu vejret og venter på at se, hvad den tredje fase i Ukraines nuværende udvikling vil blive. Vores liberale samarbejdspartnere i landet derimod, kalder på international støtte, hjælp og handling. De frygter at stå alene i en tid, hvor Rusland har mulighed for at vetoe al handling i de instanser, Ukraine vender sig mod. Derfor har de brug for hjælp fra alle de private aktører og organisationer, som har mulighed for at skabe kendskab til, hvad det egentligt er, der foregår i Ukraine lige nu.

De vilde omstændigheder opslugte selvsagt opmærksomheden fra en ellers vellykket generalforsamling, hvor Venstres Ungdom nu atter kan kalde sig fuldbyrdet medlem af den internationale organisation. Det vil i fremtiden skabe muligheder for vores medlemmer til at engagere sig i områder og lande som Ukraine, hvor netop demokrati, frihed og selvstændighed er på spil.

Vi glæder os til at bakke op om de frihedsorienterede projekter, IFLRY har rundt i verden, og sprede viden om de forskellige problemstillinger i foreningen.