Vi skaber forandring

Et år er gået siden kommunalvalget i 2013 og vores unge, liberale politikere forsøger ihærdigt rundt omkring i byrådene på at ændre tingene til det bedre. Én af dem er Camilla Eva Jørgensen, der sidder med, når beslutningerne skal tages i Haderslev. 

Min pligt som VU’er er at kæmpe for friheden til den enkelte. Da jeg blev valgt til byrådet i Haderslev kommune, sikrede vi os samtidig et borgerligt flertal – og vi er nu godt i gang med at rydde op efter de røde.

Haderslevs skatteprocent var én af de højeste i landet og langt højere end vores nabokommuner
– Derfor sænker vi den.
Vores langfristede gæld var alt for høj – og den ville have haft indflydelse på vores fremtidige kernevelfærd
– Derfor afdrager vi på den.
Vi konkurrenceudsætter
– Så borgerne får den bedste service.
Iværksættere, erhvervsdrivende og initiativtagere blev ofte mødt af et NEJ hos kommunen
– Nu får de et JA eller en alternativ løsning.
Vi lå nr. 90 (ud af 96 kommuner) på DI’s liste over erhvervsvenlige kommuner
– Nu ligger vi nr. 68 efter bare ét år.

Det her er resultatet af, at en rød kommune, der med en socialdemokratisk borgmester, blev drevet uansvarligt. Men med et borgerligt flertal og en Venstre-borgmester vender udviklingen og kommunen føres tilbage på sporet.

Når man som ung VU’er bliver valgt ind i et byråd, er man utrolig privilegeret. Der er mange ting at lære om det politiske og kommunale system. Jeg kan bestemt anbefale alle VU’ere til at stille op.

Jeg havde i oktober 2014 mit første medlemsinitiativ på byrådsdagsordenen. Det handlede om, at Haderslev kommune ikke længere skulle være en såkaldt ”FairTrade-kommune”.
Der har på det seneste været meget kritik af FairTrade – og der har været kritik af kritikken. Men det er ikke vores opgave, som politikere eller kommune at undersøge validiteten af flere forskellige rapporter og bedømme, hvad der er sandt eller forkert. Derfor forslog jeg byrådet, at vi i fremtiden skal have en indkøbspolitik, der ikke indebærer tvivlsomme projekter – og at vi ikke længere låser os fast på det ene mærke fremfor de andre. Vi giver ganske enkelt rådhuset og vores kommunale institutioner et frit valg.

Naturligvis var Socialdemokraterne og Enhedslisten ikke enige. En del af dem (og tilskuere) var mødt op i en FairTrade t-shirt, hvilket jeg forklarede dem, at jeg havde det fint med. Jeg er vild med lidt kulør på debatten. Derudover er jeg glad for, at folk i Haderslev støtter FairTrade og en sag, som de tror på. Det skal de endelig blive ved med. Men jeg mener ikke, at borgerne skal betale en overpris for den kaffe, jeg drikker på rådhuset – borgeren må selv købe sin FairTrade-kaffe og nyde den, mens vi lader byrødderne drikke en billig kaffe og snakke politik. Det er det, vi er valgt til – og det er også det, vi er bedst til.

Mit medlemsinitiativ blev vedtaget.
Jeg fik støtte fra Venstre, De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. De Radikale undlod at stemme, mens Socialdemokraterne og Enhedslisten stemte imod.