Reportage: Hamborg tur-retur

I weekenden den 5.-6. december var 14 VU’ere fra hele landet på studietur i Hamborg. Det var en weekend, der bød på alt fra kongres med den tyske ungdomsorganisation JuLis, rundvisning på rådhuset samt udflugter til bl.a et social udsat område, Wilhemsburg, og et imponerende havneprojekt, HafenCity. Og selvom den Internationale Ansvarlige ikke var meget for ideen, kan man ikke tage til Hamborg uden et kort besøg i det velkendte redlight district, Reeperbahn.

Lørdag morgen holdt Christoffer Lilleholt et kort oplæg om det tyske arbejdsmarked, inden vi var til rundvisning på byens rådhus. Lørdag eftermiddag besøgte vi bydelen Wilhelmsburg. Området har i mange år været betegnet som en ghetto med meget kriminalitet, vold, bandekrige, arbejdsløshed og andre sociale problemer. I de seneste to årtier har private investeringer samt borgerinitiativer dog gjort, at der er ved at blive skabt et helt andet billede af området. Specielt innovative nybyggerier og kulturelle projekter har tiltrukket helt andre befolkningsgrupper såsom velhavende familier, og selvom mere end 40 nationaliteter lever side om side, er kriminaliteten faldet drastisk, og Wilhelmsburg er blevet et rart sted at være. Besøget i Wilhelmsburg samt Hamborg havn, HafenCity, vidner begge om meget gennemførte og vellykkede private initiativer, hvilket kun kan være til inspiration.

10409533_349578178547613_3835067502537157600_n

Lørdag aften mødtes vi med vores søsterorganisation JuLis til christmas crawl på et kæmpe julemarked i hjertet af Hamborg. Den efterfølgende dag mødtes vi igen med JuLis, dog under mere seriøse forhold. Vi deltog i deres kongres, og undertegnede holdte oplæg omkring bl.a. opbygningen af Venstres Ungdom og vores inkludering af medlemmer i politiske aktiviteter. Dette ledte til et god diskussion og udveksling af, hvordan begge organisationer fører valgkamp, laver happenings og gør opmærksom på sig selv og sin politik. Mødet skabte et rigtig godt fundament for en videre erfaringsudveksling, og Ria Schröder, som står i spidsen for JuLis, arbejder på at de i løbet af 2015 vil besøge os i Danmark.

Alt i alt en meget lærende og oplevelsesrig weekend.