Den glemte krig

NB: Artiklen er et udtryk for skribentens egen holdning.

De danske medier er en besynderlig størrelse. Når diverse brandpunkter opstår rundt omkring i verden, kan det ikke gå langsomt nok med at få sendt hold af rapportere derhen for at dække det. Begivenhederne er friske, danskerne forventer at få at vide, hvad der foregår. Desværre bliver danskerne hurtigt trætte af at høre om de samme kriser. Hvis en krise har stået på længe nok, taber vi ganske enkelt interessen for den. Det være sig om det omhandler hungersnød, krig eller noget helt tredje.

Der er dog én krig, én krise, der er så usandsynlig vigtig at adressere i debatten, at det er ekstraordinært ærgerligt, at vi komplet har glemt den. I 2013 stormede den ukrainske befolkning ud på den store Maidan-plads og væltede den siddende diktator, Viktor Janukovitj. Befolkningen forlangte demokrati og en øget afstandstagen til Rusland – eller nærmere en øget tilknytning til EU. Dette gik så meget imod Ruslands interesser, at der inden længe var separatist-grupper bestående af russisk-venlige oprørere, der greb til våben for at undgå de nye demokratiske strømninger i landet.

Krigen i Ukraine har betydet massive flygtningestrømme, ikke bare internt i landet, men også til omkringliggende lande. Internt i Ukraine er der officielt registreret 1.5 millioner flygtninge, eksternt 1 million. I virkeligheden er der endda en halv million uofficielle flygtninge yderligere, da de ikke er blevet registreret som flygtninge. Alt i alt har krigen indtil videre resulteret i et antal flygtninge, som svarer til over halvdelen af Danmarks befolkning. Endnu mere skræmmende er det, at alt dette sker i vores baghave, i Ukraine. Det er besynderligt, hvordan de danske medier negligerer og ignorerer krigen i et land, som i et længere perspektiv, efter nogens mening, bør have et medlemskab i EU i sigte. Det kan meget vel være, at ingen af ofrene for krigen flygter til Danmark og dermed ikke synliggør konsekvenserne af krigen i Ukraine, lige så meget som krigen i for eksempel Syrien gør, men det ændrer ikke ved, at der er massive mængder af mennesker i nød, som danskerne ikke hører noget om. Dette er meget ærgerligt, da danskerne skal forstå, hvorfor vi bruger så mange penge på handelsbarrierer mod Putin, og hvorfor vi sender så meget støtte til Ukraine. Modsat krigen i Syrien befinder krigen i Ukraine sig på grænsen til Europa. Bare fordi krisen har stået på i lang tid, gør det den ikke mindre aktuel. Enden på Putin og Ruslands ekspansive politik starter og stopper i Ukraine, og der skal Danmark spille en aktiv rolle. Dette bør dog ske på et informeret grundlag, og derfor bør medierne opfriske deres hukommelse. De bør generindre den krig, som vi alle har glemt, men som har så stor en betydning for Europas fremtid.