Den ukrainske økonomi og besøg på Carlsbergbryggeriet i Kiev

Efter konflikten med Rusland brød ud i Ukraine, har den ukrainske økonomi været under voldsomt pres. Et eksempel på dette er, at Ukraines BNP pr. indbygger faldt sidste år med 25%. Det betyder med andre ord, at den gennemsnitlige ukrainer mistede 25% af alt, hvad de havde af økonomisk. Grunden til krigen tager så hårdt på den ukrainske økonomi er, fordi Ukraines økonomi i forvejen var hårdt presset, og konflikten har været rigtig hård for deres økonomi, da den koster 5 millioner euro om dagen. Derudover er deres økonomi presset af en meget høj inflation, hvor deres inflation var på 0% for et år siden, og i dag er den på 55%. Til sammenligning så har EU som målsætning, om at man har en inflation på omkring 2%. En inflation over 50% betegnes som hyperinflation – det betyder, at pengene mister deres værdi rigtig hurtigt, samtidig med at priserne stiger rigtigt hurtigt. Så medmindre befolkningens løn følger med i samme hastighed, vil lokalbefolkningen blive stillet dårligere økonomisk, fordi de vil blive relativt fattigere.

Dette var dog en fordel for os, da vi var dernede, fordi deres valuta også er faldet i værdi, så et billigt land var blevet ekstra billigt. Grunden til man vælger at køre med så høj en inflation er, fordi den ukrainske økonomi er så hårdt presset, at den eneste måde de kan finansiere krigen på er ved at printe en masse penge. Dette er en rigtig dårlig løsning på lang sigt, da det er lidt ligesom at tisse i bukserne for at holde sig varm, og konsekvenserne vil på lang sigt være, at deres valuta bliver ubrugelig og intet værd, og til sidst vil man gå over til en anden valuta ligesom i Zimbabwe, som også oplevede hyperinflation for nogle år siden, og i dag eksisterer deres valuta ikke i praksis.

Et sted, hvor den økonomiske krise kan ses i praksis, er på Carlsberg bryggeriet i Ukraine. De producerer ca. 5000 billioner liter øl om året, og produktionen kører 24 timer i døgnet året rundt. VU’s delegation i Ukraine fik en snak med direktøren for Carlsberg Ukraine. Han fortalte om, at Carlsberg var hårdt presset. Det skyldes til dels, at der var blevet lavet en del love, som pålagde nogle ekstra afgifter for Carlsberg, så Ukraine på den måde kunne finansiere krigen. Derudover havde der også været faldende omsætning igennem det seneste stykke tid, og der er inflationen bl.a. en kraftigt medvirkende faktor. Carlsberg har en række udgifter, som bliver langt dyrere, fordi de skal købes i udlandet, samtidig med at pengene i Ukraine bliver mindre værd. Det betyder at befolkningen får mindre købekraft og på samme tid bliver prisen på øl sat op, for at Carlsberg ikke taber penge på at sælge deres produkter.