Det polske parlamentsvalg 2015

Artiklen er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning.

Det er det rene PiS. Forstået således at søndag aften kl. 21.00 lukkede valgstederne i Polen, og efter optællingen kunne det konkluderes tydeligt, at Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) har fået den største valgsejr. Det er et historisk godt valg for det nationalkonservative parti med den nye statsminister Beata Szydlo. Historisk er det på grund af to væsentlige faktorer.

Første faktor er, at Lov og Retfærdihedspartiet både har vundet præsidentvalget tidligere på året og nu også har fået et markant flertal på 38,58% med 148 mandater, hvilket betyder at partiet kan danne en ren PiS regering, da de polske valgregler gør det muligt, at et flertal på 37,6% kan have flertal i parlamentet.

Den anden væsentlige faktor, hvilket kommer os borgerlige og liberale til gode, er, at ingen partier eller koalitioner på venstrefløjen kom ind i regeringen. De polske regler for spærregrænsen er delt op således at partier skal have over 5% og koalitionspartier skal være oppe på 8% for at komme ind. I løbet af tirsdagen vil de personlige stemmer blive talt op og fremlagt senere på de polske medier.

De valgte partier, der nu har sikret sig en plads i Sejmen (Det polske underhus), kan ses her:

Partierne forklaret på dansk i kursiv

Partierne: Resultatet:
PiS (Lov og Retfærdighed) 38,58%
National konservative
PO (Borgerplatformen) 24,09%
Borgerlige liberale
Kukiz’15 (Pawel Kukiz) 8,81%
Pawel Kukiz uafhængig ideologisk
N (De Moderne) 7,60%
Neoliberale
PSL (Polens Folkeparti) 5,13%
Bondepartiet

De tre resterende partier, der ikke kom ind, er:

Partierne: Resultatet:
ZL (Forenet Venstrefløj) 7,55%
Venstrefløjen
K (Korwin) 4,76%
Liberalkonservativ EU skeptisk
R (Sammen) 3,62%
Socialdemokrater

Valgets absolut største overraskelse, var venstrefløjens store nederlag. Ifølge meningsmålinger var det klart, at venstrefløjen var svækket, men at ingen af partierne kom ind, var nu alligevel noget, der kom bag på mange. Da partierne ikke er kommet ind i Sejmen, er der i alt kommet et stemmespild på 16,84%, hvilket er den stemmeprocent de tre overstående partier samlet set har fået.

Det nyvalgte konservative regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS), vil i mange modstanderes og oppositionens optik gøre det vanskeligere for polakkerne at være en stor medspiller i EU, da partiet er meget EU skeptisk og flere gange har ytret en utilfredshed over magtfordelingen i EU. Blandt andet har partiet ytret, at magtfordelingen er uretfærdig, efter massemordet af polakker under anden verdenskrig, og at de også burde tælles med. Generelt har partiets formand Jaroslaw Kaczynski flere gange gjort brug af henvisninger til 2. verdenskrig i sin retorik.

Det mest aktuelle emne efter valgets resultater er flygtninge- og asylpolitik. Det bliver derfor interessant at se, hvordan den nyvalgte regering ønsker at håndtere flygtningekrisen, da Lov og Retfærdighedspartiet har lovet yderligere stramninger af Polens ellers stramme udlændingepolitik.

Ønsker man at læse mere om det polske valg, kan denne side anbefales: www.polennu.dk