Feel The Bern eller Heal The Bern?

Demokraternes Super Tuesday bliver en spændende duel mellem establissementsdarlingen, den tidligere udenrigsminister og førstedame Hillary Clinton og den stærkt venstreorienterede udfordrer Bernie Sanders, der først kort før primærvalgene overhovedet blev medlem af det demokratiske parti.

De 4 tidligere stater har kun budt på moderate overraskelser, og selvom både Iowa og Nevada blev tættere, end Clinton havde håbet på, er billedet af de 2 kandidaters følgerskare stort set uændret. Bernies støtte findes primært blandt de meget progressive, hvide vælgere, som over en bred kam dominerer det demokratiske parti i de nordlige stater, mens Hillary Clinton har åbnet store føringer i både de latinamerikanske og sorte minoritetsgrupper. Mest markant og afgørende for Super Tuesday er nok, at Hillary vandt de sortes stemmer i South Carolina med en overbevisende margen på 87 % til Sanders 13 %.

Den fordel blandt minoritetsvælgere forventer Clinton kampagnen at omsætte til markante sejre i Georgia, Alabama, Tennesee, Virginia og vigtigst af alt Texas, hvor Sanders bedst kan beskrives som chanceløs. Sanders kampagnen håber på at kunne hente nogle af tabene ind i senatorens egen hjemstat Vermont såvel som i Minnesota, Oklahoma, Massachusets og Colorado, der alle har overvældende hvide vælgerskarere. Hillary står dog generelt stærkere i de stater, end Sanders gør i sydstaterne, og har også investeret tungt i især Oklahoma og Minnesota i håbet om at nægte Sanders mere end et par sejre på super Tuesday for at stoppe hans momentum.

Trods hype og hashtag, tegner der sig altså et billede af en Sanderskampagne, der er væsentligt mere presset, end det virker til på overfladen. Minoritetsgrupper som sorte og latinoer er afgørende grupperinger i det demokratiske parti, og hvis ikke han snart lykkes med at gøre indhug i Clintons opbakning blandt de grupper, er det tvivlsomt om hans opbakning fra unge, svært venstreorienterede og hvide vælgere rent faktisk kan sikre ham nok delegerede til at han stadig vil have en chance, når støvet fra Super Tuesday lægger sig.

Key Races:
En kort oversigt over hvilke primærvalg, der er mest spændene at følge med i:

  • Colorado
  • Oklahoma
  • Minesota

Tre vigtige pointer:

  • Valgkampen er i dag markant tættere end først forventet, hvilket til dels skyldes Clintons sager om alt fra emails til Benghazi.
  • Sanders er den eneste, der for første gang har formået at fundraise så store mængder hos den gængse befolkning, at han ikke bliver ”outspended” de såkaldte Big-Money-Donors, og fundraisede 40 mio. $ i februar måned alene.
  • Clinton-kampagnen er lige nu foran med omkring 460 delegerede grundet de mange superdelegerede, hun allerede nu har modtaget fra partitoppen.