Kan Trump trumfes?

I dag går amerikanere i 13 forskellige delstater til valgurnerne, når 595 delegerede skal fordeles hos Republikanerne og 865 hos Demokraterne. Det er den dag, hvor flest delegerede er på spil, hvor kandidaterne står over for størst forventninger og har mest at tabe. Siden 1988 har den der vinder flest Super Tuesday stater også vundet sit partis nominering.

 

De første fire stater har givet masser af stof til eftertanke og gør, at vi allerede nu kan drage konklusioner omkring en valgkamp, hvis fortilfælde ikke er set og på alle måder er historisk.

 

Vi starter hos republikanerne med et felt, der på de seneste to måneder er krympet fra 17 kandidater til 5 med Donald Trump som den absolutte “Front-Runner”, der har vundet tre ud af de fire første stater. The Donald’s kontroversielle udtalelser om alt fra kvinders udseende, muslimers rettigheder, store smukke anlægsprojekter ved den mexikanske grænse til at fornærme dekorerede krigshelte som tidligere præsidentkandidat John McCain. Alle disse ting og meget, meget mere er Trump kommet igennem – ikke alene uden at få ridser i lakken over det men også oplevet fremgang i meningsmålingerne. Især de sydlige stater i dag ligger særligt godt til Trump, hvor meget konservative stater som Oklahoma og Georgia er i spil. For den sidste realistiske mainstreamkandidat Marco Rubio vil det handle om at klare sig exceptionelt i de nordlige, mere liberale stater som Massachussets og være en stærk toer eller treer i de stater hvor der ikke er en tærskel for at få delegerede, som f.eks. Virginia. Derudover skal de tilbageværende senatorer Ted Cruz og Marco Rubio slås med alt, hvad de har, for at vinde deres hjemstater, og hvis Trump vinder bare én af dem (Florida afholder primærvalg i midten af Marts) samt de 8 stater, hvor han fører i meningsmålingerne, vil det være umuligt for en enkelt anden kandidat at opnå nok delegerede til at tage nomineringen på det republikanske konvent. Derfor er det nok desværre på tide at indse, at det fra partitoppens side er ved at være sidste udkald, hvis Donald Trump skal stoppes og et næsten uundgåeligt nederlag til det republikanske parti skal afværges.

 

Key races:

En kort oversigt over hvilke primærvalg, der er mest spændene at følge med i:

  • Texas
  • Virginia
  • Oklahoma

 

Tre vigtige pointer:

  • På trods af at Trump har været meget efter de latino-amerikanerne, fik han 45% af de latinamerikanske stemmer i Nevada
  • Donald Trumps og Bernie Sanders støtter er i bund grund vrede over det samme (økonomien) – De to grupper ser bare to forskellige årsager og løsninger.
  • En af grundene til at Trump er foran er at han ganske gratis har fået massiv mediedækning i det sidste halve år og at de mange etablerede kandidater har kæmpet med hinanden om opbakning og penge.