SU-udspil: liberal kurs, ja tak

Artiklen er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning.

Som led i fremlæggelsen af regeringens 2025-plan er der også blevet lagt op til en ændring af SU-systemet. En justering af det nuværende system, hvor der skæres 800 kr. i stipendiet, samtidig med at fribeløbet hæves, SU-lånet gøres rentefrit under uddannelse, og der derudover gives et fradrag, når man kommer i beskæftigelse ved endt uddannelse.

Når stipendiet imidlertid kun skæres med 800 kr., og således lander på ca. 4300 kr. efter skat, kan man som liberal nemt stå tilbage og have ønsket sig lidt mere. Alligevel skal udspillet og den justering, der lægges op til, ses som et godt spadestik på et område, hvor man indtil nu har været påpasselig med bare at træde på græsset. Diskussionen om SU-systemet er sjælden populær hos andet end baglandet, og røde elevorganisationer tøver ikke med at udnytte lejligheden til at nedlægge undervisning og råbe op om en uddannelsesfjendsk regeringen.

Det forslag, der er lagt frem, er i midlertidig milevidt fra de skræmmebilleder, der ellers hersker og samlet set bør udspillet mest af alt betragtes som en gavnlig omlægning, hvor de studerende nu bliver bedt om at tage en smule mere ansvar for deres egen fremtid. De 800 kr., der skæres i stipendiet efter skat, er mulige at låne sig til med et SU-lån, hvor det beløb, der kan lånes, stiger og samtidig bliver mere attraktivt for den studerende, der ikke skal bekymre sig om renter, mens vedkommende er under ud-dannelse. Når stipendiet justeres ned til 4300 kr., svarer det altså til to timers ekstra arbejde om ugen, der skal til for at opveje den nedsatte indtægt – eller 3 ugers arbejde i sommerferien.

De justeringer, der sker er, når de sættes ind i en kontekst, både overkommelige og fornuftige, så vi kan gå en udvikling i møde, hvor det personlige ansvar også får lov at fylde i uddannelsessystemet. Når man som studerende tager en uddannelse og mangedobler sit mulige indtægtsgrundlag, er der en høj grad af retfærdighed forbundet med, at man også selv investerer i, hvad der netop er ens egen fremtid.

Med SU-udspillet har vi fået taget et større skridt over mod et SU-system, hvor ens egen vilje til at investere fylder noget mere og krævementaliteten lidt mindre. Det er en rigtig god start på en liberal vej, vi forhåbentlig får lov at gå flere skridt ned af.