Trump: Hvad skal vi forvente?

Artiklen er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning.

Onsdag den 9. november vågnede det meste af Europa til noget af et chok – stik imod alle meningsmålinger var Trump blevet valgt og havde endda vundet stater, som ingen republikaner siden Ronald Reagan havde vundet. Demokraternes vælgere blev hjemme, og stater som Wisconsin og Pennsylvania, der blev betragtet som så godt som sikre stater for Clinton endte i Trumps lejr, da ”blue collar voters” støttede ham i overvældende grad.

Der er blevet sagt og skrevet meget om meningsmålinger og valgresultatet, men overordnet må vi nok sande, at vi lige nu ser en bølge af populisme, som skyller ind over størstedelen af den vestlige verden, og som fakta, videnstjek, journalister og ”almindelig” politik ikke er lykkedes med at stoppe. Der var ellers noget, vi som et liberalt ungdomsparti kunne have drømt om, blev stoppet. Trump er ikke en mand, som VU deler mange holdninger med, og han er allerede nu i gang med at fylde sin administration med allierede, der på ingen måde ønsker at eller er i stand til at moderere ham.

Blandt de største faresignaler er hans valg af National Security Advisor. Den såkaldte ”NSA” er en af de allermest afgørende positioner for den amerikanske forsvarspolitik. Her er valget faldet på den pensionerede general, Mike Flynn, der dels udmærker sig ved at være positivt stemt over for Putin, og dels ikke har afvist at USA bør benytte tortur. Trump har ligeledes erklæret, at hans kandidat til Attorney General (justitsministerposten) bliver den stærkt konservative senator, Jeff Sessions, der tidligt støttede op om Trump og har stået bag selv hans mest kontroversielle udtalelser.
Med andre ord har de første par uger som ”president elect” med temmelig stor tydelighed vist os, at Trumps markante og kontroversielle udtalelser ikke bare var kampagneretorik, men at vi skal forberede os på en amerikansk præsident, der ønsker en tilnærmelse mod Rusland på bekostning af de østeuropæiske lande i EU og NATO, og som ikke vil bekymre sig stort om amerikanernes individuelle rettigheder. Alle tegn tyder i hvert fald på, at Trump har tænkt sig at regere med den samme populisme, han gik til valg på.