Valg i USA: Det bliver tættere end forventet

VU’s landsformand, Chris Holst Preuss og landsstyrelsesformand, Kristian Nørgaard Nielsen, er i disse dage i USA for at følge det amerikanske valg

Da vi satte os i flyet mod Chicago, var det med en fornemmelse af, at Trump ikke kunne vinde alle svingstaterne og dermed have en chance. Medmindre der kom en game changer på bordet.

Da vi steg ud af flyet var det til nyheden om, at FBI endnu engang kiggede på Clintons emailsag. Det var game changeren.
Igen var alles øjne rettet mod Clinton i stedet for mod Trump. Det har fyldt samtaler og mediebilledet lige siden, for mellem de to præsidentkandidater handler det netop om, at kameraerne er rettet mod den anden. Valgkampen handler ikke meget om, hvad de to kandidater vil, men om hvem der er mindst ringe, og hvorfor man ikke skal vælge den anden kandidat.

Valget mellem de to er mere et fravalg end et tilvalg
Vi oplever det alle steder, vi kommer hen. I Iowa fortalte en mandlig vælger, som i øvrigt skiltede med, at han støttede Bernie Sanders, at han ikke ville stemme på Clinton. Han mente derimod, at man slet ikke skulle kunne stemme på hende, for hun burde sidde i fængsel. En anden kvindelig vælger fortalte ærgerligt, at hun nok var nødt til at stemme på Trump. For hun kunne vitterligt ikke tage trykket af Clinton.
De fleste amerikanere er enige om, at det er to meget specielle kandidater, og at valget er svært. Men spørger man lidt ind til, hvem de vil vælge, så er argumentet altid, hvorfor de ikke vil vælge den anden.

For bare en uge siden så Clinton ud til at være så godt som sikker på, at hun blev præsident Obamas efterfølger. Det har ændret sig markant. Hun er stadigvæk favorit, men hver dag vågner vi op til nyheden om, at Trump igen er steget i meningsmålingerne. De fleste giver i skrivende stund den 4. november Clinton 66% chance, hvorimod Trump nu har 33% chance. Fortsætter tendensen med samme hastighed til valgdagen på tirsdag, så er det lige pludselig 50/50.

De næste dage bliver afgørende i svingstaterne. Trump har en lille føring i mange af dem, eksempelvis Iowa og Ohio, hvor vi er i øjeblikket.
Derudover bliver valgdagen også afgørende, for Demokraterne har satset meget på at få deres vælgere til at stemme før valgdagen. Derfor bliver det spændende at se, hvor mange der møder op på selve dagen.

Kan Clinton stoppe blødningen? Kommer der endnu en game changer så mediefokusset flyttes? Følg med de næste dage – for det bliver tættere end forventet