Pengespild på finansloven

Artiklen er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning.

Skrevet af Skatte- og finansordfører August Stengaard
& Kultur-, Ideologi- og religionsordfører Nana Hyttel Alrø

Efteråret er for alvor over, os og kalenderen skriver november måned. Det forbindes normalvis med knitrende efterårshygge, løvfald og påbegyndelse på spæde juleforberedelser. Men i den politiske sæson, så er efteråret lig med finanslovsforhandlinger. Når der forhandles om statens husholdningsbudget, bliver mange store økonomiske poster bestemt for det næste år – man diskuterer og flytter rundt på flere milliarder på hvert års finanslov.

Men den handler ikke kun om infrastrukturelle byggeprojekter, offentlige overførselsindkomster eller kræftbehandling. Finansloven indeholder nemlig også nogle mindre budgetposter, som er dedikeret til alskens mindre lokale kulturprojekter. Eksempelvis var Fregatten Jylland, kokkelandsholdet og Danmarks underholdningsorkester alle sammen på finansloven fra sidste år. De fyldte samlet set 20 millioner kroner på denne finanslov. Derudover var etablering af en P-plads ved Sorø, et solbådsprojekt ved Tange Sø og en arkæologisk udgravning af et kapel også på finansloven. Det kan ved første øjekast virke irrelevant at diskutere så få promiller af en samlet finanslov med de mange andre større problemstillinger, man må forholde sig til i dansk politik. Men tag dog ikke fejl. Bag disse statsfinansierede prestigeprojekter gemmer sig en ideologisk kamp, som vi som liberale ikke må overse i nyhedsstrømmen.

Vi i VU er imod bruge skatteydernes på disse projekter. Først og fremmest, er det slet ikke nødvendigt for alle disse ganske sympatiske og velmenende kulturprojekter at være offentligt finansieret. Det er ingen naturlov at god kultur skal på finansloven, men desværre en formynderisk vane i Danmark. Disse projekter kunne lige så vel være finansieret af de mange private midler som hvert år går til lokale projekter og kulturen eller understøttes af de mange fantastiske frivillige foreninger, hvis eksistens er en central drivkraft bag det danske samfund, som vi kender det. For det andet, kan intet statsligt organ afgøre hvad ”god kultur” er. At staten hvert år skal lege smagsdommer og vurdere noget kultur som mere værdigt end andet til at modtage disse gyldne beløb, betalt af Hr. Og Fru. Danmark, er uhensigtsmæssigt for et moderne demokrati. Slutteligt, må det også overvejes hvad pengene ellers kunne være brugt på. Fjerner man kulturstøtten vil man frigive pengesummer, som kan gøre en forskel. Vi kunne give skattelettelser, styrke forsvaret eller forbedre sundhedsvæsenet.

En ting er sikkert og det er, at det offentlige pengespild sker på borgernes regning!