At møde til tiden er almen dannelse

Artiklen er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning.

For tiden raser en debat om fravær, fordi undervisningsminister, Merete Risager, har valgt at ændre reglerne, så der kommer større konsekvenser ved at møde for sent. Det har medført de sædvanlige demonstrationer og undervisningsnedlæggelser på en række gymnasier, organiseret af elevbevægelserne, for at vise sin utilfredshed med de øgede krav. Det er sådan set meget forventet, da gymnasieelever, og særligt elevbevægelserne, hader, når der stilles de mindste krav. Det er selvfølgelig helt i orden at stille krav til de studerende. De er verdens mest privilegeret studerende og det forsætter de med at være, selvom de skal møde til tiden.

Jeg forstår sådan set godt modargumenterne omkring, at reglerne er for rigide, hvis man fik fravær uanset hvad hvis man kommer for sent. Det er dog stadig lærerne, der vurderer hver eneste gang, om man har en reel grund til at møde for sent eller ej. Så skulle man have hjulpet en mand, der i morgentrafikken er faldet og slået sig på cyklen, ringet 112 og kommet 1,5 min. for sent, så tror jeg nok, at læreren vurderer, at det er egentlig en rimelig grund nok. Ringede man ikke 112 i morges, men blot var med skolebussen fra sønderrøv, der kun går i gennem ens provins engang hver morgen og det offentlige busselskab igen i år havde glemt, at der eksisterer årstider i Danmark, så må læreren stadig godt vælge at se igennem fingre med dit forsinkelse på 1 min og ikke give dig fravær for stille og roligt at finde en ledig stol i klassen. Reglerne er ikke så iderig, som modargumenterne prøver at fremstille dem.

Som gammel gymnasieelev så tror jeg bare heller ikke, at det er de primære grundene til, at danske gymnasieelever gentagende gange kommer for sent med en attitude, som om det er helt okay og timen vel starter, når eleven kommer. For langt de fleste sover de bare lige 5 min. længere, tager en senere bus og når det kun lige til efter fraværslisten er løbet i gennem. Det er ren og skær mangel på respekt og disciplin, hvilket gennemsyrer det danske uddannelsessystem.

Samfundet er bygget sådan op, at der ingen grund er til at tage det mindste ansvar. Det er sådan set skide ærgerligt og i min optik ret uforstående. Jeg skal være den første til at sige, at jeg selv nok er kommet for sent mere end en gang, men jeg mindes ikke engang, hvornår jeg sidst kom for sent på arbejde. Jeg synes, at det er mærkeligt, at tilgangen til skolen skal være så meget anderledes, når det i min optik er almen dannelse at blive klar til arbejdsmarkedet. Så tag en tidligere bus, sæt din alarm til 5 min. tidligere og mød til tiden. Det vil hjælpe dig i skolen – og dit fremtidige liv.