Danmark skal rustes til…

Artiklen er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning.

Danmark skal rustes til fremtidens arbejdsmarked
Fremtiden presses, vi udfordres dagligt på vores kunnen, og fortidens arbejdsmarkedslige kompetencer synes at blive gradvist udvisket. Det kan være svært at finde fodfæste på det nutidige arbejdsmarked, hvis man hænger fast i forrige årtusinde…
Der kan være noget ganske charmerende og tiltalende over at bruge fraser som: ”Det konkrete Danmark”, ”alting var bedre i gamle dage”, og ”EDB er kommet for at gå”, men fejler vi i at acceptere og anerkende forandringen vores arbejdsmarked og erhvervsliv overgår, står vi til at miste ubeskriveligt meget.
Udviklingen og den digitale kultur fremskrives med en ufattelig fart. Det går stærkt, og selvom en gennemgribende og hastigt voksende effektivisering er god for skattegrundlaget, skaber det desværre udfordringer for vores arbejdsstyrke:
Det anslås at halvdelen af de erhvervsaktive i Danmark, gennem deres arbejde er involveret med, og i stort omfang anvender, computere, tablets eller smartphones. Fremtidens arbejdsmarked nøjes ikke kun med at tangere den digitale dagsorden, de er til fuldstændighed snoet sammen, og det kommer vi ikke udenom. De digitale muligheder er vores velfærdssamfunds fremtid, men hvordan griber vi dem, mulighederne. Hvordan sikrer vi at danskerne er rustet til at imødekomme fremtidens udfordringer?
Det har Venstres Ungdom tre konkrete forslag til:
1. Det gør vi gennem at give virksomhederne mulighederne for vækste, tænke nyt, tænke innovativt uden, at staten sætter begrænsninger for virksomhederne. Det er alt afgørende for fremtidens arbejdsmarked, at virksomheden tænker nyt, finder smartere løsninger end i går og det skal de have frit lege til. Ingen kendte til iPhones før de blev opfundet, heldigvis havde Apple alle muligheder for at tænke innovativt og det nyder vi jo alle godt af i dag.
2. Mens staten lader virksomhederne passe sig selv, så skal staten være med til at sikre, at de kommende generationer er klædt på til at indtage arbejdsmarkedet. Det er vigtigt, at vi sørger for at uddanne de kommende generationer, så de er de bedst uddannet af alle danske generationer. Der er ingen tvivl om, at mange jobs kommer til at blive automatiseret. Derfor skal vi uddanne menneskerne bag maskiner og dem, der opfinder de nye maskiner. Derfor nytter det ikke, at Danmark rydder rundt i midten af PISA-undersøgelserne blandt OCED-landene. Danmark er nødt til at være med fremme, ellers bliver den næste LEGO opfundet i udlandet. Derfor er det vigtigt, at vi sørger for at løfte kvaliteten af undervisningen fra en tidlig alder. Det gør man f.eks. ved at sikre, at man har motiveret elever – i stedet for at tvinge dem på skolebænken i 33 timer i 7. klasser. Derfor kunne man helt konkret sætte timetallet ned og få mere motiveret elever. Elever skal nemlig ikke blive skoletrætte i 7. klasse, men derimod var motiveret på altid at lære noget nyt hele tiden. Det kommer fremtidens arbejdsmarked til at kræve!
3. Vi er simpelthen nødt til at tillade arbejdskraft i Danmark, uanset hvor folk er født. Man skal nemlig turde at prioritere kvalificeret arbejdskraft. Lige nu har vi faktisk debatten omkring beløbsgrænsen. Desværre tegner sig et negativt billede for fremtidens arbejdsmarked. Vi ved nemlig ikke, hvilke kompetencer der er brug for fremtiden, men vi ved, at der kommer til at blive brug for mange forskellige. Kan de ikke skaffes lige nu inden for grænserne, så skal vi åbne op for den kvalificeret arbejdskraft for udlandet. Hvis folk vil komme og bidrage med kompetencer og skattekroner, så skal nationalismen ikke stå i vejen.

Vi kender ikke fremtiden, men vi kan forbedre den! Det gør vi ved at få staten til at blande sig udenom, sikre motiveret skoleelever og åbne op for kvalificeret arbejdskraft!