Så kom dagen hvor Danmark…

Så kom dagen hvor Danmark igen begyndte at lempe på udlændingepolitikken.

I går omkring midnat fremlagde Mette Frederiksen og resten af BØF et forståelsespapir – ikke at forveksle med et regeringsgrundlag(!!!) – hvori der står, at denne kommende S-regering vil annullere den kommende reduktion af integrationsydelsen (så en enlig forælder ikke får udbetalt 9.993 kr. af staten fra 2020), fjerne kontanthjælpsloftet (altså vente på, at ydelseskommissionen anviser en erstatning for kontanthjælpsloftet) og afsætte 250-300 mio. kr. årligt til et midlertidigt, kontant børnetilskud til flygtninge familier.

Derudover står der i forståelsespapiret, at den kommende S-regeringen dropper planerne om at isolere dybt kriminelle udlændinge, der ikke er velkomne i Danmark, på en ø i Stege Bugt – med meldepligt. Hvilket kun kan kaldes for en symbolsk sejr for Morten Østergaard, der nu står uden svar på, hvor de dybt kriminelle udlændinge nu skal placeres henne, når de ikke fortsat skal være på Kærshovedgård.

Yderligere står der i forståelsespapiret, at den kommende S-regering vil belønne børnefamilier, der har modsat sig statens vurdering og fortsat opholder sig i Danmark, selvom de har fået afvist deres asylansøgning på baggrund af dansk og international udlændingelovgivning.

Men hvorfor er disse tiltag den helt forkerte vej at gå for Danmark? For det første er det en forkert vej at gå, når S-regeringen sammen med BØF vil hæve ydelserne til flygtninge. Det skyldes, at ydelsesniveauet i det pågældende EU-land er noget af det vigtigste, når de mest privilegerede flygtninge skal vælge et EU-land som asyldestination. Tilbage i 2015 var Danmark den 5. mest attraktive asyldestination, men det fik den tidligere V-ledet regering hurtigt ændret. Det betød, at Danmark tilbage i tredje kvartal af 2018 var helt nede som værende den 16. mest attraktive asyldestination. Havde dette tal ikke ændret sig, så kunne Danmark have set frem til at have fået 53.000 ekstra asylansøgere mellem 2015-2019. Jeg er bange for, at Danmark igen vil blive en mere og mere attraktiv asyldestination med S+BØF ved roret.

For det andet er det en forkert vej at gå, når den kommende S-regering (og Morten Østergaard) symbolsk vil fjerne vigtig signalpolitik. Lindholm er et godt signal over for udlændinge og flygtninge, at vi IKKE tolerer kriminalitet i Danmark. Derudover er det vigtigt, at de dybt kriminelle udlændinge isoleres mest muligt fra det danske samfund. Dog melder den kommende S-regering ud, at de gerne vil opretholde et udrejsecenter for kriminelle afviste udlændinge. Men hvor det så skal ligge henne, kan vi kun gisne om. Skal det være Børkop eller Dragør? Det kan ende med at være hvor som helst?

For det tredje er det en forkert vej at gå, når vi ligefrem vil belønne personer, der modsætter sig statens vurderinger. Jeg er stor tilhænger af, at vi i Danmark skal give mennesker, der på baggrund af dansk udlændingelov og internationale konventioner er flygtninge, asyl. Men jeg er ikke så stor tilhænger af, at vi skal huse og forbedre vilkårene for mennesker, der har fået afslag på deres asylansøgning. Især når vi tilbyder gratis skolegang til deres børn, gratis sundhedsforsikring til hele deres familie og et markant økonomisk beløb til dem for at rejse hjem til deres hjemland. At forbedre deres forhold får dem ikke til at rejse hjem. Tværtimod.

Selvom det kunne være værre, så må det være indlysende for enhver, at den udlændingepolitik, som Mette Frederiksen talte om, da hun sagde »Jeg siger ja, 100 procent og klart, at hvis jeg skal være statsminister og føre en anden udlændingepolitik end den, jeg er overbevist om … så vil jeg ikke være statsminister for enhver pris«, ikke er den samme udlændingepolitik som VLAK-regeringen førte. For den udlændingepolitik, som en kommende S-regering vil føre, er en lempelse.

Dette er et udtryk for skribentens egen holdning og ikke nødvendigvis Venstres Ungdoms politik.

William Kierstein Nordby
Flygtninge- og integrationsordfører
, Venstres Ungdom