I dag er en festdag

”Jetzt wächst zusammen, was zusammengehört”

Sådan lød det for omtrent 30 år siden, da Vestberlins daværende borgmester, Willy Brandt, skulle beskrive, hvad der kort forinden var sket for de to Tysklande. Meget kan blive sagt om denne tid, og håndteringen af situationen kan uden tvivl bringes til diskussion. Det ændrer ikke på, at vi i dag fejrer en af den vestlige verdens vigtigste begivenheder i nyere tid. Berlinmurens fald har uundgåeligt været epokegørende for Europas fremtid og haft en stor betydning for, hvordan europæisk politik i dag bedrives. Det kan virke som en kliché, at vi igen og igen skal understrege denne begivenheds vigtighed, men det er en evig påmindelse om det vigtige budskab ”Freedom is not free”, som det står på Koreamonumentet på The Mall i Washington D.C. I en tid som denne med spændinger i øst og vest er det nødvendigt at kigge mod vores idealer – frihed og demokrati. Værdier der havde medvind, og som alle kæmpede for, da muren blev væltet i ’89. Med et USA styret af Trump, der bringer stor usikkerhed over Atlanten, et stadigt stærkere Kina og et Rusland, der fortsat fremstår aggressivt, er der ikke tid til hvile. Vi er nødt til – også i fremtiden – at se på, hvad vi kan gøre for at fremme en fredelig, demokratisk dagsorden, hvor det ideelle samfund hyldes. Et samfund der bygger på grundlæggende demokratiske rettigheder, civile rettigheder og frihed.

Tyskland er i dag også splittet, og de socioøkonomiske forhold ser ikke ud til at blive udlignet mellem øst og vest foreløbigt. Det er sørgeligt, men det må ikke få os til at tøve. Arrene heles kun langsomt. Det kan vi se, når Union og Hertha mødes. Det kan vi se, når AfD klart har opbakning i øst, og det kan vi se, når kun få store tyske virksomheder befinder sig i det gamle DDR. Derfor må vi fortsat opfordre til europæisk engagement. Vi skal have afskaffet de danske forbehold. Kun ved at se fremad og styrke sammenholdet i det europæiske fællesskab kan vi opnå velstand og fred i Europa. Samarbejdet i regionen er ganske enkelt en forudsætning for fremtidig vækst. Det Europa ser vi Danmark som en del af i fremtiden, og der skal forbeholdene ikke med.

I dag er en stor dag, tillykke med det til tyskerne, tillykke til danskerne, tillykke til Europa, demokratiet og friheden. Det er en festdag.