Klimapolitik er udenrigspolitik – og muligvis det vigtigste for Danmark i fremtiden!

Udenrigspolitik har altid været et af de områder, hvor Danmark særligt har skulle slå sig op. Det skyldes, at vi er en meget lille stat i en meget stor verden. Verdens nationer indretter sig ikke efter os, medmindre vi selv opsøger folk, forhandler gode aftaler og viser os som et inspirerende forbillede. Vi har hverken stor nok militær kapacitet eller en økonomi, der skulle kunne gøre, at andre lande ville følge os uden, at vi selv skulle gøre en aktiv indsats for det.

Derfor skal vi vælge de kampe, som vi har en chance for at vinde. Vi skal påvirke de områder, hvor vi har noget at bringe med til forhandlingsbordet. Hvis nogen kan overpræstere og levere, er det nemlig Danmark – det har vi vist gang på gang, bl.a. militært og på udlændingeområdet. Derfor er en af Danmarks vigtigste udenrigspolitiske opgaver at vise verden, at man faktisk kan gå foran i den grønne omstilling. Ja, endda samtidig med, at man kan være et velstående, vækstende og velfungerende land. Lande som Indien, Kina, Brasilien og USA mangler innovative løsninger, der både kan sikre vækst og grøn omstilling på samme tid. Derfor er det også beklageligt, at Regeringen ingen planer har om at deltage i World Economic Forums årsmøde i Davos i Schweiz. Det er faktisk decideret sørgeligt. Mødets formål og agenda er at diskutere verdens presserende problemer, heriblandt særligt klimaudfordringerne. Samtlige af verdens største virksomheder og regeringschefer vil være tilstede, og det er en oplagt mulighed for at markere sig trods størrelse og kapacitet. Det er netop i sådanne forsamlinger, at Danmark har en chance for at vise sit værd. Det er en oplagt scene at fremstå inspirerende, målrettet og fattet på.

Det er uhensigtsmæssigt, at Regeringen, der framer sig selv som værende en af verdens ledende grønne forbilleder, ikke selv agter at deltage dér, hvor fremtidens bæredygtige aftaler med al sandsynlighed vil blive indgået. Regeringen må derfor – sat på spidsen – tage et aktivt valg: Vil de være den regering, der reelt sikrer en grøn og bæredygtig udvikling i hele verden, eller vil de være den regering, der leverer dystopiske taler men ikke selv arbejder for en bedre fremtid i resten af verden? Det er utrolig selvisk og samtidig naivt at tro, at en grøn omstilling alene i Danmark vil påvirke resten af verden bare fordi, at det ”fungerer”. Hvis vi omstiller Danmark uden at inspirere og hægte resten af verden på vognen, bliver det den danske økonomis undergang. Det kan selvsagt ingen være tjent med, og det bør stå klart for enhver.