Lad dem, der kan og vil!

Rugbrødet, som Danmarks motor kører på, bygger på vores evne til at få nye idéer, gøre dem til forretninger og skalere de forretninger op til globale virksomheder.   Asiens stigende uddannelsesniveau gør ikke ligefrem konkurrencen på det globale marked mindre så for at beholde vores position på det globale marked, er det alfa omega, at vi gør noget – hvilket vi bestemt også gør. Her er dog lige endnu et konkret forslag. I udskolingen kommer unge, som det er i dag igennem et brobygningsforløb til en række uddannelser lige fra murer til matematiker for at få en introduktion til de mange muligheder, som vores uddannelsessystem byder på. For nyligt er der på grundskoleniveau kommet et øget fokus på iværksætteri, innovation og projekter, hvor man skal komme op med løsningen på lokale og globale problemstillinger.

Det er en hamrende god udvikling for at få flere unge til at tænke selvstændigt og tør begive sig ud på iværksættereventyrer og skabe værdi på en anden måde end i den traditionelle funktionærstilling.

MEN skulle det ske, at en ung pige eller dreng skulle få en ide, som ikke kræver mere end, hvad man sagtens kan klare selv, når man er under 18 år. Ja, så går den alligevel ikke længere. I Danmark må man nemlig ikke slå nabolagets græsplæner for at lære, hvordan det er at være selvstændig. Aldersgrænsen for at stifte virksomhed er nemlig 18 år.

Man må godt køre rundt i trafikken med 30 km/t på en knallert, køre rundt med 44 ton spændt efter ens traktor, stifte familie og købe alkohol, men… Alligevel går den ikke, hvis man gerne vil bruge sine konfirmationspenge på at købe nogle t-shirts, designe og printe et logo på dem og sælge dem videre.

Der er dog en undtagelse, for man kan faktisk godt søge om dispensation hos Statsforvaltningen. Efter i gennemsnit to måneders ventetid får de unge så svar tilbage. Når man er ung og rigtig gerne vil i gang er to måneder meget lang tid og langt de fleste unge får også efter de to måneders ventetid afslag. Ikke kun ventetiden er dårlig hos Statsforvaltningen, men også dømmekraften. Daniel fra Watery og deltager i Løvens hule, som i dag, få år senere, omsætter for +fem millioner fik afslag – og hold nu fast … han fik afslag hele tre gange!

Når ambitiøse unge i dag vil springe ud som iværksætter og arbejde, måske uden fortjeneste endda, er det første de bliver mødt med desværre regulering, bureaukrati og papirnusseri. Det slår dog ikke de fleste ud. Man kan nemlig nemt finde guides til, hvordan kommer uden om lovgivningen ved skrue modeller sammen, hvor der på papiret står en andens navn. Dette er igen besværgeligt og i sidste ende sikkert også mere risikofyldt. Hvis vi for alvor skal åbne iværksætteri op som en hver anden karrierevej, må vi også give de unge muligheden for at få fingrene ned i mulden, og få kendskab til det. Det er dog sådan, at 87% af virksomheder, som stiftes af førstegangstiftere går konkurs. Det kan betyde to ting:

1. De unge skal bare se at komme i gang, for der skal mange forsøg til, før de bliver succesfulde.

2. Det er risikabelt, og der skal findes en god model, så de unge ikke ender med på den ene eller anden måde at gældsætte sig selv.

Jeg tror dog på, at det hvis man gør det muligt for unge under 18 år at stifte virksomhed, vil deres rammer være meget bedre for at drive virksomhed, end de utilregnelige rammer de bliver nødt til at sætte sig selv i nu, for at sno sig uden om den gældende lovgivning. Jeg tror også på, at flere unge også vil få øjnene op for iværksætteri som en karrierevej, og det har vi brug for!