Studiestarten er over os og igen ser vi massive problemer med at finde boliger nok til alle de unge der blot glæder sig til at indlede et nyt kapitel i deres liv.
Det er det samme hvert år, og skyldes at vi ikke har taget de nødvendige fundamentale opgør boligpolitikken, som har været nødvendig i alt for lang tid.
Derfor er Venstres Ungdom stolte over at offentliggøre dette epokevækkende udspil, der en gang for alle løser de problemer som vi står overfor.
For i Venstres Ungdom mener vi, at den enkelte skal belønnes for den indsat de yder, fremfor den familie, du fødes i. Derfor ser vi også et behov for at ændre kursen på mange års fejlslagen boligpolitik, hvor lejemarkedet er blevet så hårdt og fejlagtigt reguleret, at det reelt er endt som et lotteri, og hvor uigennemtænkte incitamentsstrukturer har presset boligpriserne så langt op, at vi dødelige ikke længere har en fair chance for at få en fod indenfor til boligfesten.
Gennemsnitsalderen for førstegangskøbere bliver højere og højere, og flere og flere opnår aldrig at eje en bolig i løbet af deres liv. I de store byer, hvor langt de fleste jobs ligger, har primært tre grupper mulighed for at købe bolig: akademikerpar, folk der ejer en bolig i forvejen og unge med velhavende forældre/familie.
I 1981 udgjorde de 25-29-årige 58 procent af de danskere, der købte deres første private bolig. I 2015 var det tal næsten halveret til 28 procent. Blandt de 30-39-årige boede 71 procent i ejerbolig i 1981, i 2015 var andelen faldet til 53 procent. I det liberale verdenssyn er boligen og den private ejendom, centrale spillere til at sikre både velstand og frihed. Det er en af de største enkeltstående investeringer som de fleste danskere kommer til at foretage sig gennem sit liv, og derfor også et område hvor det er særligt vigtigt at føre den rigtige politik.
Det liberale boligparadigme anvender markedskræfterne proaktivt, til at bringe mest mulig nytte og fairness til borgerne. Boligmarkedet burde ikke være et fordækt lotteri, men et transparent handelssted. Der er brug for meget mere marked – og meget mindre detailstyring.
Læs udspillet her: Boligudspil – Herre i eget hus