Social- og sundhedspolitik

Tag stilling! (2022)
Vi vil opfordre unge mennesker til at tage stilling til organdonation. Derfor vil vi i Venstres Ungdom lave en model, hvor man skal tage stilling til organdonation, når man laver sit sundhedstjek i forbindelse med, at man tager sit kørekort. Altså en model, hvor man skal melde sig til, men stadig tage stilling, fremfor at man aktivt skal melde sig fra. 

Snottede næser er ikke vigtigere end knækkede psyker (2021)
I Venstres Ungdom ønsker vi at gøre op med den nuværende fordeling af brugerbetaling i det danske sundhedsvæsen. Af diverse historiske årsager er brugerbetalingen koncentreret på utroligt få områder, såsom tandpleje, kiropraktorer og psykologhjælp – alt imens at primært besøg hos den praktiserende læge er fuldstændigt fritaget. Dette ønsker Venstres Ungdom at gøre op med og indføre en brugerbetaling på besøg hos den praktiserende læge og lave en provenuneutral omlægning, hvor psykologhjælp, tandpleje, medicin og lignende bliver gjort billigere for patienten. En snottet næse er ikke vigtigere end en knækket psyke.

Lovliggør brug af kommercielle rugemødre (2021)
I Danmark er det ikke muligt at indgå en juridisk gyldig aftale om, at en kvinde føder et barn, som hun efter fødslen skal udlevere til en anden. Det betyder, at en rugemor kan nægte at udlevere barnet, ligesom aftagerforældrene kan nægte at tage imod det. Det er desuden forbudt for danske læger at medvirke til nogen form for assisteret reproduktion, hvis de ved, at den kvinde, de hjælper med at blive gravid, skal være rugemor. Det er samtidig ulovligt for en tredjepart at formidle kontakt mellem rugemødre og barnløse par. Skulle man være så heldig at kende en, som ønsker at være rugemor, at det samtidig ulovligt at betale kvinden for det. Det gør det praktisk talt umuligt for barnløse par eller soleforælder at finde en rugemor i Danmark. I Venstres Ungdom mener vi, at alle kvinder har retten til selv at bestemme over deres egen livmoder. Derfor skal det være fuldt lovligt at være rugemor i Danmark, at modtage betaling for det, samt at formidle kontakten mellem potentielle rugemødre og barnløse par. Det vil sikre, at der sker under ordnede forhold i Danmark samt under de rette juridiske aftaler, som vil gøre det sikrere for både rugemoderen og aftagerforældrene. Det vil desuden forbedre ligestillingen for homoseksuelle mandlige par og solofædre, som i dag har færre muligheder for at blive forældre end enlige eller homoseksuelle kvinder.

Coronakrisen er bare den første sundhedskrise, der venter når verdenssamfundet ikke arbejder sammen (2021)
Infektionssygdomme kender ikke landegrænser og vi har netop set, hvad der sker når lande isolerer sig i stedet for at samarbejde når det handler om infektionssygdomme og behandling heraf. I Venstres Ungdom mener vi derfor, at vi i Danmark skal deltage i stærke samarbejder om bekæmpelse af infektionssygdomme. Herunder skal vi samarbejde om forskning i behandling, modarbejde nethandel af receptpligtig medicin samt tiltag der bedre og opretholder flokimmunitet.

Tilfør flere penge til psykiatrien (2021)
Igennem flere årtier, har den politiske røde tråd på psykiatriområdet været besparelser. Dette imens at vi hvert år oplever flere og flere, der er i kontakt med psykiatrien. Ydermere har covid-19s spor blot i endnu højere grad Tiden er inde til at vende bøtten, og tilføre midler til dette område, så vi har en psykiatri vi kan være bekendt at tilbyde de borgere der har brug for den. Derfor mener vi i Venstres Ungdom, at der skal tilføres flere penge til psykiatrien, således vi kan få flere behandlere, mere effektive processer og ikke mindst hurtigere svartider.

Stop populisme i sundhedsvæsenet (2021)
Sundhedsvæsenet kan ikke behandle alle patienter, når borgerne fortsat bliver ældre og derfor har flere sygdomme. Nogle sygdomme er blevet “populære” og har fået meget mediedækning, hvilket har medført bedre behandlingsgaranti inden for disse områder, fx kræftbehandling. Venstre Ungdom mener ikke at kvaliteten af din behandling bør afhænge af hvor mange kendte, der har haft din sygdom, og derfor bør udrednings- og behandlingsgaranti være baseret på sundshedsfaglig viden, ikke populistiske mavefornemmelser.

Hæv antallet af uddannede indenfor psykiatrien (2021)
Et af de store problemer, der desværre i mange år har plaget psykiatrien, er de lange ventelister, og besværligheden ved at komme til behandling. Derfor er det dybt bekymrende, at der stadig ikke er tegn til at man hæver optaget. I Venstres Ungdom mener vi, at vi skal behandle psykiatrien som det er; en af de største for danskernes velbefindende, og derfor skal der opskaleres markant i antallet der bliver uddannede i psykiatrien.

Skal staten bruge en million kroner på at forlænge et liv med en dag? (2021)
Historisk set har vi i det danske sundhedsvæsen ikke haft nogen øvre grænse på hvor mange penge vi bruger på sundhed, uanset hvor stor effekten er af en behandling. Først for nyligt er vi begyndt at kigge rationelt på, hvordan vi bruger penge i sundhedsvæsenet, og vi bør gøre dette endnu mere. Derfor mener vi i Venstre Ungdom at Medicinrådets mandat udvides, således vi kun bruger medicin der har en reel effekt på borgernes livskvalitet.

Akutte skader skal kunne behandles i regionen skaden sker (2021)
Bor man i region Nordjylland, og kommer ud for en akut skade i region Midtjylland, vil man blive akutbehandlet i region Midtjylland, men herefter flyttes tilbage til region Nordjylland til videre behandling. Når region Nordjylland så har for lange ventelister, kan man godt komme tilbage til region Midtjylland, så de kan operere en. Dette viser, at midlerne godt kan flyttes, men problemet opstår grundet offentlig kassetænkning. Dette med en besværliggørelse af forløb der strækker sig over regioner og er til gene for patienterne. Venstres Ungdom mener derfor, at vi skal gøre op med kassetænkningen, så midlerne kan følge patienten og akutte skader skal kunne behandles færdigt i regionen hvor skaden sker.

Forlæng muligheden for nedfrysning af æg (2020)
Ifølge den danske lovgivning må befrugtede og ubefrugtede æg udtaget i forbindelse med fertilitetsbehandling kun opbevares på frys i fem år efter udtag af kvinden. I de fem år skal de være brugt – ellers skal de destrueres. Der er ingen sundhedsfaglig begrundelse for de fem år, da selve risikoen for cellebeskadigelse sker i forbindelse med nedfrysning og optøning. Derudover er på ingen måde ligestilling på denne front, da sædceller må fryses på ubestemt tid. Derfor mener vi i Venstres Ungdom, at æg skal kunne opbevares, indtil kvinden fylder 46 år, da hun der ikke længere må modtage fertilitetsbehandling i Danmark. Opbevaringen skal ske på egen regning.

Scroll til toppen

Tilmeld PBS

Vil du gerne have, at det er lettere for dig at gentegne dig i din lokalforening? Vil du gerne være endnu mere med i den liberale kamp? Så tilmeld dig PBS – så trækkes kontingentet automatisk og uden besvær. Det er legende let!

Udfyld formularen nedenfor og du er godt på vej mod et enklere og lettere medlemskab af Danmarks bedste ungdomspolitiske forening!
Sådan gør du:
1. Find dit medlemsnummer på vu.membersite.dk.
2. Udfyld formularen for automatisk betalingsservice – Klik på linket her OBS: Angiv dit medlemsnummer som kundenummer i formularen.
3. Du er nu tilmeldt PBS og bidrager yderligere til den liberale bevægelse.
Man kan kun tilmeldes PBS, hvis indehaveren af kontoen, der tilmeldes PBS, er over 18!