Den unge arbejderkamp

Arbejdernes kampdag er som bekendt 1. maj, og derfor vil jeg gerne benytte anledningen til at slå et slag for en ung arbejderkamp. Dette er måske ikke vante toner fra en ung og liberal, men der er noget vigtigt på spil, som jeg blandt andet tror kan løses med liberale løsninger.

Det er efterhånden en kendt problemstilling at for få unge tager et fritidsjob. Det er også noget der har været oppe i den offentlige debat. Det er noget der optager, i hvert fald nogle af, politikerne. Men hvorfor er det et problem? Jo, det er det fordi unge kan få ekstremt meget ud af at have et fritidsjob. De lærer at tage ansvar, at tjene deres egne penge, at indgå i et arbejdsfællesskab og at det har konsekvenser, hvis ikke de laver deres del af arbejdet på arbejdspladsen. Det er endda bare nogle få at de mange ting man lærer med et fritidsjob. Og det er gældende uanset om man vasker op, deler aviser ud, gør rent eller sidder bag kassen i det lokale supermarked. Uanset hvilket fritidsjob man har, så lærer man nogle universelle dyder omkring det at arbejde, det er ting som man ikke kan lære i skolen. Derfor er det trist, at færre unge har et fritidsjob, og derfor skal politikerne være med til at tilskynde flere unge får et job.

Der er forskellige tilgange til hvordan denne problemstilling løses. For det første skal unødvendige regler og reguleringer fjernes, så det ikke er besværligt for arbejdsgiverne at ansætte unge. Det kan ikke være rigtigt, at en ung på 15 år, der ikke har afsluttet folkeskolen, ikke kan varetage det samme job som en ung på 15 år, der har afsluttet folkeskolen. Dette er blot ét eksempel på, hvor statens underlige regler ikke giver mening i den virkelige verden.
Et andet løsningsforslag kunne være at gøre alt arbejde for unge under 18 år skattefrit. Det vil give et økonomisk incitament til at tage et job, og det vil være et ekstra klap skulderen til de unge, som har lyst til at tjene deres egne penge. Det vil være en god bonus, og noget som vil komme samfundet til gode på den lange bane. Unge der tager et fritidsjob, klarer sig nemlig både bedre i skolen og senere i livet.

Så jeg håber, at Venstre vil være det ansvarlige liberale parti i Regeringen, og kæmpe for, at flere unge får et fritidsjob. Indledningsvist ved at fjerne unødvendige regler og reguleringer. Dernæst ved at gøre alt arbejde for unge under 18 skattefrit. Dermed sender vi et klart signal om, at det er fedt at have et fritidsjob. Det er de unges arbejderkamp, og det er kamp der er værd at kæmpe.

Af Lasse B. Sørensen, Landsformand for VU

Scroll to Top

Tilmeld PBS

Vil du gerne have, at det er lettere for dig at gentegne dig i din lokalforening? Vil du gerne være endnu mere med i den liberale kamp? Så tilmeld dig PBS – så trækkes kontingentet automatisk og uden besvær. Det er legende let!

Udfyld formularen nedenfor og du er godt på vej mod et enklere og lettere medlemskab af Danmarks bedste ungdomspolitiske forening!
Sådan gør du:
1. Find dit medlemsnummer på vu.membersite.dk.
2. Udfyld formularen for automatisk betalingsservice – Klik på linket her OBS: Angiv dit medlemsnummer som kundenummer i formularen.
3. Du er nu tilmeldt PBS og bidrager yderligere til den liberale bevægelse.
Man kan kun tilmeldes PBS, hvis indehaveren af kontoen, der tilmeldes PBS, er over 18!