Den grønne skattereform har været længe undervejs, og budende på hvordan den skulle se ud har været mange. De økonomiske vismænd kom med et tidligt bud, hvor de pegede på den mest økonomisk effektive CO2 afgift, det var en flad afgift på 1500. Flere reformer og grønne tiltag er dog blevet gennemført imellem tiden, hvilket har nedjusteret den økonomisk-effektive pris på CO2.
Det er dagens aftale om grøn skattereform også et udtryk for, hvor prisen er landet på 750 kr pr. ton. Selvom de 750 kr. ton angiveligt ikke ville være det, som de økonomiske vismænd ville anbefale, så er det faktisk ikke alene den del, som umiddelbart for Venstres Ungdoms klima- & miljøordfører Søren Lousdal til at rynke allermest på næsen, men derimod rabatten i prisen.
”Jeg har altid tænkt CO2 afgiften, som det stærkeste redskab for at nå vores klimamål. Det er derfor også virkelig ærgerligt, at med denne aftale så lander man en grøn skattereform, der snare er en ”rabatreform”. Hvis vi skal omstille os og udfase CO2, så duer det ikke at fx Aalborg Portland skal have en rabat på at udlede CO2.” Udtaler Søren Lousdal.
Konkret til den del omkring Aalborg Portland og mineralogiske processer har regeringen flere gange afvist, at denne flade CO2 afgift skulle mening, eftersom CO2 udledningerne blot ville blive deponeret til udlandet. Direkte adspurgt til den lækage effekt, som man angiveligt ville kunne se ved en fuldstændig ensartet CO2 afgift, da er Søren Lousdal til gengæld også klar i spyttet.
”Cement er ingen dansk opfindelse, og Danmark har ikke patent på at producere det. Cement kan allerede produceres i bl.a. Tyskland i en grønnere udgave, så hvorfor er det vi ikke bare lader dem gøre det? Hvis svaret er arbejdspladser, så skulle regeringen vel heller ikke have tvangs nedlukket minkbranchen og de godt 3000 beskæftigede mennesker i erhvervet.”